Lehetne-e japán csajod?

Ha fiúk körében ázsiai lányokról esik szó, mindig előkerül a kérdés: vajon hogyan viszonyulnak a külföldi pasikhoz? Ez már csak azért is érdekes, mert a kevert párkapcsolatokat/házasságokat nem minden ázsiai országban nézik jó szemmel. Miközben a szülők konzervatív módon egy japánhoz akarják adni lányukat, a fiatalok már máshogy gondolkodnak. Valóban így van?

Japánban még a mai fiatalok szülei is abban a szellemben nevelkedtek, hogy az a tisztességes, megbecsülésre méltó és természetes, ha egy japán lány japán férjet választ magának. Mindennemű partnerkapcsolat külföldiekkel problémát jelenthet a japán szülőknél. Fiúk esetében talán nem is annyira, de lányoknál annál inkább. Én is tudok olyan japán lány – magyar fiú kapcsolatról, amit titkolnak a japán szülők elől. Bár a lányok körében is megoszlanak a vélemények, tény, hogy egyre több külföldi keres magának ázsiai feleséget, elsősorban az egzotikus külső miatt.

Egy konzervatív japán szülő akár ki is tagadhatja a lányt a családból, persze vannak olyanok is, akik befogadják a nyugati szívtiprót. De mit mondanak a japán lányok?

Juta Aoki japán blogger és youtube-videós egy napon útra kelt, és megkérdezte az utcán a lányokat, hogy ők mit is gondolnak a dologról? A videóból árnyalt képet kaphatunk arról, hogy az új generáció hogyan viszonyul ehhez a nagyon fontos társadalmi kérdéshez.

A japán kormány jelenlegi álláspontja szerint – mellyel egyébként sok idős japán egyetért – az országban nincs szükség külföldi munkaerőre. Bár a társadalom folyamatosan öregszik, sok szférában jelentős a munkaerőhiány, a fiatalok ugyanis külföldre mennek. Ennek ellenére a külföldi munkaerő nem preferált, hiszen „Japán a japánoké”. Egyes vélemények szerint Japánban inkább gyártanak robotokat, minthogy külföldieket alkalmazzanak.

Bár a válaszadók véleménye megoszlik, csupán az alapvető kulturális különbségek, illetve a jó kommunikációtól való félelem ad okot arra, ha egy lány esetleg ódzkodik a külföldi fiúktól.

Nézzünk néhány véleményt.

Érdeklődsz külföldi fiúk iránt?

„Az amerikaiakkal szerintem könnyen lehet randizni.

„Azt hallottam, a francia srácok túl nyomulósak.”

„Ha olyan országról van szó, ahol a férfiak nem annyira dominánsak.”

„…ahol nem szexisták.”

Egyesek azonban alapvetően a bőrszín miatt aggódnak, nem tetszenek nekik a fehér srácok, míg mások a fekete fiúkat is különösen vonzónak találják.

Szeretnél feleségül menni egy külföldi sráchoz? (Vajon a szülők jóváhagynák?)

„A szüleim azt mondják: menjek feleségül egy külföldihez, mert azok magasak. A szüleim akkor is belemennének, ha nem beszéli a nyelvet. Az unokákra gondolnak. Szerintük nemzetközi lenne a család, és így barátságosabbak lennének a japán emberek.”

Ez a szülői hozzáállás kiváló példa arra, hogy nem mindenki gondolkozik úgy Japánról, ahogy korábban írtuk.

„Szó sem lehet róla. A szüleim vidékiek”- mondja egy másik lány. (Leginkább a vidéki japánok konzervatívak.)

„Nem mennék hozzá egy külföldihez. A szüleim nem lennének mérgesek, de én mégis jobban szeretem a japán fiúkat.”

„Ha úgy látnám, hogy más lány féltékeny lenne rám, akkor jó lenne. Persze fontos, hogy tudjunk beszélgetni. Akkor működhet.”

„Szerintem jó lenne. Olyan, mint egy tévédráma.”

Persze a dolog másik nagyon fontos aspektusa, hogy mennyire tehetnek minderről a japán fiúk. Sokan ugyanis a japán srácokat alkalmatlannak tartják bármiféle komoly érzelmi kapcsolat kialakítására. Tény, hogy Japánban a fiúk identitását azok a követelmények határozzák meg, amelyekbe pici koruktól beletanulnak. Elvárások otthon, az iskolában, később a munkahelyen. Ez rengeteg stresszel jár. Egy lányhoz közel kerülni, boldoggá tenni, minden alkalommal megfelelni szintén különösen stresszes, így sokan nem is mernek próbálkozni, vagy annak látszatát kelteni, hogy érdeklődnek egy lány iránt. Ez persze a japán lányokban is kétségeket kelt. A külföldiek ezzel szemben közvetlenül, nyitottan és sokszor lovagiasan bánnak a lányokkal, ami szokatlan lehet nekik, de izgalmas is.

Az is nagyon fontos, hogy az adott japán fiatal járt e valamikor külföldön. A japán társadalom – szigetországról lévén szó –  igen zárt közösség, ahol csupán a külföldi pop-kultúrából tájékozódnak a legtöbben a nyugatról. Ilyen módon nehezebben is fogadják be az idegeneket. Ez a külföldiek megítélésében is fontos szerepet játszik. Ha azonban valaki már járt külföldön, beszélt és ismerkedett emberekkel, egészen más véleménnyel lesz a dologról. A legtöbb japán még sosem volt az országon kívül.

Az biztos, hogy ha japán lányt akarunk magunknak, akkor erősen fel kell készülnünk arra: előfordulhat, hogy lesz egy-két érdekes kör a szülőkkel.

Íme, megmutatjuk egy másik, nyugati blogger Japánban készült interjúit lányokkal, magyar felirattal!

(Visited 122 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez