Sikerült megfékezni a tűzet a nairobi reptéren

tűz kora reggel ütött ki a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtér főtermináljában. Halálos áldozatokról vagy sérültekről nem érkeztek hírek. A belföldi járatokat újraindították. Külföldi járatokat viszont továbbra sem fogad a reptér. 

 

 

A Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtér az egyik legforgalmasabb légikikötő Kelet-Afrikában. A kontinensre utazó európai turisták többsége ide szokott érkezni, és innen repülnek tovább más afrikai országokba. A mostani incidens a lehető legrosszabbkor, a turistaszezon csúcspontján történt. A turizmus mellett a nemzetközi áruforgalomban is komoly szerepet játszik a reptér. Elsősorban a virágkereskedelemben.  A mostani tűzeset rendkívül súlyosan érintheti a kelet-afrikai ország gazdaságát. A Kenya Airways részvénye az incidens óta legalább 2%-ot esett – jelentette a Reuters.  

A kenyai elnöki hivatal szóvivője Manoah Esipisu azt mondta, hogy délután újraindítják a belföldi és a cargo járatokat. Az utasforgalmat az egyik cargo terminálra irányítják.  A Nairobiba tartó járatok többsége a mombasai repülőtéren száll le.   A közlekedésügyi minisztérium közben jelezte, hogy a főterminálnál keletkezett hatalmas tüzet sikerült megfékezni, de a tűzoltók még mindig küzdenek a lángokkal. Azt még mindig nem tudni, hogy mi okozhatta a tüzet a kora reggeli órákban. A hatalmas, koromfekete füstöt a távolból is lehet látni. Egyes hírek szerint a katasztrófavédelem rendkívül lassan reagált. Az első tűzoltókocsi csak két órával a tűz keletkezése után ért ki a helyszínre – mondták a szemtanuk.

 

A helyi Vörös Kereszt közben elmondta, hogy a kenyai rendőröknek és a tűzoltóknak nincsenek megfelelő eszközeik ahhoz, hogy egy ilyen komoly tüzet  gyorsan el  tudjanak oltani. Szemtanúk állítása szerint a kivonuló tűzoltókat a forgalmi dugók is akadályozták. Az utasokat és a személyzetet viszont sikerült még időben evakuálni. A többségük a terminál előtt nézte a tüzet. Egyesek kaotikus állapotokról számoltak be. Egy amerikai diák, aki éppen Kisumuba repült volna azt mondta, hogy gyakorlatilag mindenki a kijárt felé rohant, de a terminálban nem voltak kijelölve menekülő útvonalak, ezért szinte mindenki magára volt utalva. A kenyai kormány nem cáfolta, hogy gondok akadtak a tűzoltással. A tűzoltóknak ugyanis nem volt elég vizük, ezért tartálykocsikat is be kellett vetni.

{youtube}i6QmXQH556M{/youtube}

A belügyminiszter közben jelezte, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a reptér környékén és vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi okozta a hatalmas tüzet. Micheal Kamau közlekedésügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a tűz a terminál bevándorlási zónájában keletkezett. A kenyai elnök Ujuru Kenyatta is a helyszínre ment, hogy tájékozódjon a károkról.   

 69151300 hi018889162

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez