Leállt a motor a lezuhant TransAsia gépen

A TransAsia repülőgépének mindkét motorja leállt, miután megszűnt az üzemagyag-ellátás. A szerencsétlenül járt gép a folyóba zuhant.

Kiértékelték a TransAsia Airlines szerdán lezuhant gépének fekete dobozában talált adatokat. Kiderült: mindkét motor leállt, mert nem volt üzemanyag-nyomás. A tajvani repülésbiztonsági tanács jelentése szerint a motorok nem termeltek elég tolóerőt, már a felszállás után fél perccel. Az adatok arra utalnak, hogy a pilóta megpróbálta újraindítani az egyik motort, de nem járt sikerrel.

A GE235-ös járat fedélzetén 58-an voltak: közülük legkevesebb 35-en meghaltak, amikor a gép a folyóba zuhant. A balesetet 15-en élték túl, nyolcan eltűntek.

A vizsgálat szerint a tajpeji felszállást követően mindössze 37 másodperccel már problémák léptek fel:  a pilóta bejelentette, hogy kigyulladt a “flame out” lámpa. Ami azt jelzi, hogy az üzemagyag-ellátás megszakadt, vagy a motorban hiba keletkezett. A jobb oldali motor anélkül váltott készenléti üzemmódba, hogy az olajnyomás teljesen megszűnt volna.  Aztán 1200 láb magasságban a bal oldali motort valamiért manuálisan leállították. A pilóta megpróbálta újraindítani, de nem járt sikerrel. Ez azt jelenti, hogy a repülés utolsó pillanataiban egyik motor sem volt üzemben. Másodpercek alatt a helyzet odáig fajult, hogy a pilóta leadta a „Mayday”-t, vagyis a segélyjelzést.

A gép a Kilung folyóba zuhant, a felszállás után 72 másodperccel. Az ATR 72-600-as típus egyébként képes repülni egy motor működésével is, ezért nem világos, hogy miután a jobb motorral gond volt, miért állították le a balt. Részletes jelentést egy hónapon belül ígérnek, a végső vizsgálati eredményre 3-6 hónapot kell várni.

A balesetben meghalt, 42 éves pilótát a tajpeji polgármester megdicsérte, amiért a folyóba irányította a gépet, s így az nem zuhant a lakóházakra. Tajvan alelnöke szerint is „ragyogóan irányította” a gépet a parancsnok –  írja az Associated Press hírügynökség. A Reuters úgy tudja, hogy a pilótát kezében a kormánnyal találták meg.

A tajvani repülésbiztonsági tanács elrendelte a többi ATR típusú repülőgép átvizsgálását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez