Miért jó a stagnáló munkanélküliség?

Az Egyesült Államok munkaerőpiacáról szóló jelentés tele van jó hírekkel. A friss dokumentum szerint január folyamán 257 000-rel több betöltött állás van az országban a legutóbbi felméréshez képest.

Változatlan munkanélküliség

A 257 000-es szám nem csak a januári pozitív tendencia eredménye, hanem a megelőző időszakra is kedvezőbb munkaerő-piaci helyzetet állapítottak meg az elemzők. A több munkahely mellett az átlagos órabér is nőtt. Ez pedig mindenképpen optimizmusra ad okot. A munkanélküliségi ráta viszont gyakorlatilag változatlan maradt (5,7%).

Miért lehet ez előnyös?

Az egyre jobb gazdasági mutatók közül a munkanélküliségi ráta javulásának az volt a szépséghibája, hogy a nem aktív álláskeresők száma igen magas. A lakosság azon része, amelyik nem nyilvántartott munkanélküli, tehát gazdaságilag inaktív nem szerepel a mutató kiszámításában. Ettől függetlenül viszont gazdasági szempontból kihasználatlan erőforrásnak számít.

Az inaktívak aránya a teljes lakossághoz képest több mint 3 százalékponttal nőtt az utóbbi négy és fél évben. Ennek körülbelül a felét az öregedő társadalom elkerülhetetlen következményei okozzák. A másik felét az átmenetileg gyengébben teljesítő gazdaság, és egyéb, nem meghatározható faktorok alkotják.

A stagnálás a munkanélküliségi rátában, az új munkahelyek nagy száma mellett azt jelenti, hogy a munkaerőpiacot elhagyók aránya csökkent. Természetesen nem a társadalom öregedése fordult meg, sőt igazság szerint az a következő években egyre gyorsabb lesz. A munkanélküliek aránya a másik két tényező visszaszorulása miatt maradt változatlan, ami jó hírnek számít.

Mi következik ebből?

Az Egyesült Államok gazdasága szempontjából ez azt jelenti, hogy a növekedés fenntartható lesz, és az infláció miatt sem kell aggódni. Ha a gazdasági szereplők továbbra is növelik a munkahelyek számát, akkor a munkaerőpiacon lesznek olyanok, akik be tudják tölteni ezeket a pozíciókat.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez