Felfüggesztették a miniszterelnököt bíráló izraeli diplomatákat

Komoly botrány zajlik az izraeli diplomáciai körökben: három diplomata tevékenységét függesztette fel a kormány, mivel túlságosan kritikusak voltak a miniszterelnök külpolitikáját illetően.

Azzal kezdődött az egész botrány, amikor az izraeli Haaretz újság egyik tudósítója keményen kritizálta Benjamin Netanjahu amerikai útját és beszédét. „Minden alkalommal, amikor valaki azt hiszi, hogy Netanjahu a legalacsonyabb pontra süllyesztette az amerikai-izraeli kapcsolatokat, akkor olyan dolgokat tesz, amitől még mélyebbre süllyednek.”Nem sokkal később Izrael svájci nagykövete, Jigal Caspi szintén egy Twitter-bejegyzéssel szólt hozzá az újságíró kiírásához: “az izraeli kormány politikája az elmúlt hat évben nem szólt másról, mint különböző diplomáciai kihívások megoldására, mint a bojkott, az árokásás, és áldozatként való feltüntetés. Semmi kezdeményezés, semmi kreativitás és semmi diplomáciai érzék. “

A Twitter-üzenet akkor került nyilvánosságra, amikor egy újságíró megkérdezte az izraeli külügyminisztériumot, hogy mik a reakcióik Caspi kiírásaival kapcsolatban. Először még a minisztériumban sem tudták miről van szó, de nem sokkal később Avigdor Liberman külügyminiszter lépett és „alapos vizsgálat alá” vették az izraeli nagykövetek, diplomaták és a kormányzati beosztottak közösségi oldalait. Ekkor derült ki, hogy Caspin kívül Asszaf Moran – Indiában lévő konzul – és Jaron Gamburg – egy kutatási területen dolgozó diplomata – szintén hasonló „rebellis” üzeneteket engedtek meg maguknak. Liberman elrendelte mindhárom diplomata tevékenységének felfüggesztését és visszarendelte őket Izraelbe. Az izraeli sajtó egyelőre csak találgat, hogy miért került sor ilyen éles kirohanásra egy ilyen magas pozícióban lévő embertől. Habár korántsem szokatlan Izrael történelmében, hogy diplomatákat esetleg túlságosan őszinte és személyes véleményeik miatt függesztik fel tevékenységüket, de Caspi kiírása precedensnek számít.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez