Elhunyt Andre Brink dél-afrikai író

Andre Brink az Apartheid idején politikai aktivistaként is tevékenykedett és az egyik leghangosabb kritikusa volt a faji megkülönböztetésen alapuló politikai rendszernek.

A 79 éves dél-afrikai író egy Fokvárosban tartó repülőgépen hunyt el. Halálát vérrög okozta. Brink éppen Belgiumból tért vissza, miután egy helyi egyetem díszdoktorrá avatta.

Brink Dél-Afrikai egyik leghíresebb és nemzetközileg is elismert írója volt. Az apartheid idején politikai aktivistaként működött és tagja volt az írók és művészek által létrehozott Sestigers csoportnak, amely a 60-as évektől folyamatosan kritizálta az akkori dél-afrikai rendszert. Brink leghíresebb műve a „A Dry White Season”, amit 1979-ben írt és azokról a fekete ellenzéki politikai aktivistákról szólt, akik megkínoztak és megöltek az apartheid idején. Könyvéből Hollywoodban film is készült, Marlon Brando és Donald Sutherland főszereplésével.

Brink afrikaans és angol nyelven írt. Műveit több mint 30 nyelve lefordították. 2012-ben pedig a Mand Booker Díjra jelölték, a „Looking in Darkness and Philida” című könyvéért. Az apartheid bukása után Brink rövid ideig politizált, majd színházi darabokat írt és egészen a haláig a Fokvárosi Egyetemen tanított angol irodalmat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez