Több millió dollár a kötélért, amelyen Szaddám Huszein lógott

Egy magas körökben mozgó iraki politikus azt nyilatkozta a Nagy-Britanniában működő, de arab nyelvű al-Araby Jadeed nevű lapnak, hogy már sok helyről érdeklődtek a kötél iránt, amellyel felakasztották Szaddám Huszeint még 2006-ban. Mostanra hárman maradtak „versenyben”a kötélért folyatott licitben: egy gazdag izraeli család, egy iráni vallási vezető és két kuvaiti üzletember. Mindannyian több millió dolláros ajánlatot tettek már az “ereklyéért”, de egyelőre még nem került eladásra a kötél.

Jelenleg a kötél egy Rubaie nevű, 2004 és 2009 között iraki nemzetbiztonsági tanácsadó pozíciót betöltő síita férfi birtokában van, aki otthon, a Kadhimija nevű városban, őrzi nem mindennapi tárgyat. A férfi személyesen jelen volt Szaddám Huszein 2006-os kivégzésén,majd embereivel együtt elhozták a kötelet. Az eddigi legmagasabb ajánlat hétmillió dollár volt, de Rubaie még többet kér érte.

Igazából nem akartam bosszút állni azért, mert a biztonsági emberei háromszor bebörtönöztek és megkínoztak. Azért mentem el a diktátor kivégzésére, mert abban bíztam, hogy valamiféle megbánást látok majd rajta. Azonban nem volt semmiféle érzelemnek nyoma az arcán, lehetett rajta látni, hogy nem vallásos ember. Még arra is emlékeztettünk kellett, hogy Allahu Akbar-t kell mondania” – mesélte el a Szaddám kivégzését Rubaie. Embereivel együtt hozták el a kötelet, majd kisorsolták, hogy kihez kerüljön, s végül így jutott hozzá Rubaie. És, hogy hol tartja a kötelet? Egészen érdekes helyen: „Egy egykori Szaddám-szobor nyaka köré csavartam.”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez