Nem mehet Szíriába az újabb japán újságíró

A japán külügyminisztérium bevonta egy fotoriporter útlevelét, aki Szíriába akart utazni.

 

A külügyi tárca azzal indokolta lépését, hogy a vonatkozó törvény lehetővé teszi számára egy japán állampolgár külföldi útjának betiltását, ha ez az ő életének az oltalmát szolgálja.
A Kyodo hírügynökség mindemellett rámutat arra, hogy hasonló lépéshez még sosem folyamodott a minisztérium, és a történtek felvethetik az alkotmány által szavatolt, az utazás szabadságára vonatkozó jog sérelmét. A hírügynökség jelentésében azzal hozza összefüggésbe a minisztériumi intézkedést, hogy a minap az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet lefejezte Szíriában a túszul ejtett veterán japán haditudósítót, Goto Kendzsit. Egy héttel korábban kivégezték a másik japán túszt, Jukava Harunát is, és Tokió egyik brutális gyilkosságot sem tudta megakadályozni. A történtek megdöbbentették a japánokat, mivel a kelet-ázsiai szigetország egyike a világ legbiztonságosabb országainak, ahol a világon a legalacsonyabb a gyilkosságok és a fegyvert viselő személyek aránya.
A 58 éves fotoriporter, Szugimoto Juicsi február végén utazott volna Törökországba, majd onnan Szíriába egy volt katona kíséretében, aki korábban az egyik megölt újságíró segítségére volt szíriai útja során. Szugimoto sérelmezi a külügyminisztériumi döntést, és azt mondja, hogy nem állt szándékában az IÁ által megszállt területekre utazni, és nem a harcokról, hanem a szíriai menekülttáborokról akart készíteni riportot. Mint mondta, többször járt már haditudósítóként háborús övezetekben, jelentett az iraki válságról, és kétszer volt már Szíriában is.
A japán rendőrség és a külügyminisztérium illetékesei többször beszéltek a fotoriporterrel, és hasztalan próbálták figyelmeztetni a veszélyekre. A külügyi tárca végül úgy döntött, hogy Szugimoto útjával veszélybe sodorta volna saját életét, ezért bevonta útlevelét, és nem engedte Szíriába utazni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez