Támadásba lendültek a lázadók Dél-Szudánban

A támadás után a dél-szudáni kormány azzal vádolta meg a lázadókat, hogy megszegték a legutóbbi tűzszüneti megállapodást, amit február 1-én írtak alá.

A lázadók először Unity állam fővárosát, Bentiut támadták meg, amely egyben az ország olajgazdaságának központja is. Majd a Felső-Nílus államban található Nassir település ellen is támadásba lendültek. A dél-szudáni kormányerők szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy mindkét helyen sikerült visszaverniük a lázadókat, akik a támadás során komoly erőket mozgósítottak, és nehézfegyvereket is bevetettek. Közben Kuol Manyang védelmi miniszter az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a lázadók a mostani támadásukkal ismét megszegték a legutóbb aláírt tűzszüneti megállapodást, a kormányerők pedig önvédelemből nyitottak tűzet. Halálos áldozatokról és sérültekről még nem érkeztek hírek.

Bentiuban működő segélyszervezetek az AFP-nek megerősítették, hogy a támadók több lövedéket is kilőttek a városra. A harcok miatt pedig bunkerekbe kellett vonulniuk fedezékért. Az ENSZ által fenntartott bentiui menekülttáborban jelenleg 53 ezer civil tartózkodik, akik a harcok miatt hagyták el otthonaikat.

Az ENSZ és az országban működő különböző segélyszerveztek munkatársai korábban már többször is jelezték, hogy a háborús helyzet miatt humanitárius katasztrófa fenyeget az országban. Az embereknek nincs mit enniük, a harcok miatt pedig több mint 2,5 millió ember vált földönfutóvá Dél-Szudánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez