Terrortámadást tervezett két férfi Ausztráliában

A rendőrség letartóztatott két férfit Sydney-ben, mert a gyanú szerint az Iszlám Állam nevében akartak terrorista merényletet végrehajtani.

A 24 éves Omar Al-Kutobát és a 25 éves Mohammad Kiadot a Sydney-hez tartozó Fairfieldben fogták el. Az akciót az ausztrál rendőrség terrorelhárító különítménye hajtotta végre. A két férfit már egy ideje figyelték, és most olyan információ jutott a hatóságok birtokába, hogy lépniük kellett. Elképzelhető, hogy a gyanúsítottak nyilvános lefejezést terveztek.

Az ellenük szóló bizonyítékok között van egy videó, amiben egyikük elmondja, mit terveznek elkövetni. A videó mellett lakásaik átkutatása után a rendőrség talált egy macsétát, egy vadászkést, és az Iszlám Állam zászlaját. Arról egyelőre nincs információ, hogy valóban kapcsolatban álltak-e a terrorszervezettel, vagy csak a nevében akarták elkövetni a tervezett támadást.

Ausztráliában tavaly szeptemberben emelték „magasra” az általános terrorfenyegetettségi szintet. A rendőrség ellen megkísérelt esetleges támadás rizikófaktora pedig január óta van ezen a szinten. New South Wales helyettes rendőrfőnöke, aki a mostani ügyben nyilatkozott, elmondta, hogy „a letartóztatás jól mutatja, milyen veszélyekkel kell szembenéznünk a mai világban.”

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez