Kubában is elérhető lesz a Netflix

Az észak-amerikai Netflix – a némileg magyartalanul – “on demand streaming media”, azaz internetes médiaszolgáltató cég hétfőn bejelentette, hogy szolgáltatásai immár Kubában is elérhetőek lesznek. Annak ellenére, hogy a BBC Mundo helyi tudósítója – Will Grant – megerősítette, hogy a Netflix valóban működik Kubában, a valóságban a szigetország lakóinak csak elenyésző százaléka rendelkezik megfelelő, legalább 2,3 Mbps-os széles sávú internettel.

Bár a szolgáltatás alig ismert a kubai internetezők előtt, a megkérdezettek jó része üdvözölte a Netflix szigetországbeli terjeszkedését, azonban abbéli aggályukat fejezték ki, hogy a kubai internet és a rendelkezésre álló technika aligha lesz képes a közeljövőben megfelelően kiszolgálni az online videószolgáltatókat. A neves kubai blogger – Yoani Sánchez – a Twitteren arról írt, hogy a Kubában az internetelérés nem egyéb afféle állami lehúzásnál, hiszen a szolgáltatás lassú, cserébe viszont rendkívül költséges.

Érdekes módon a világ több sarkát sok szempontból demokratizáló internet jelenleg az elvben a társadalmi egyenlőségre törekvő Kubában inkább csak az “egyenlőbbek” számára elérhető. Főleg a külföldi cégek munkatársai és a magas rangú kormánytagok rendelkeznek olyan internettel, amely lehetővé tenné a Netflix szolgáltatásainak igénybevételét. Amúgy is, Kubában kevesen rendelkeznek hitelkártyával, és a havi 8 dolláros díj is jócskán kívül esik a szigetország 11 milliós lakosságának átlagos anyagi lehetőségein.

Latin-Amerika egyébként is némileg a világháló perifériájára került. Míg Chilében, Brazíliában, Uruguayban és Argentínában helyi szinten drága, ám viszonylag elfogadható a széles sávú internetelérés, addig például az óceánokat átszelő optikai kábelhálózatra csak közvetetten csatlakozó Bolíviában egy csapnivaló 0,84 Mbps letöltési sebességet produkáló netkapcsolat ára a felháborító 10 000 forintot is meghaladja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez