Letartóztattak egy a hatalmat bíráló karikaturistát Malajziában

A fekete talárosok büszkén ítélkeznek – a politikai gazdi jól fizet! – írta Twitteren Malajzia talán legismertebb karikaturistája, az 52 éves Zunar. A rendőrök lecsaptak rá és börtönbe vitték.

Mire célzott a népszerű karikaturista, és miért lett hirtelen ilyen ideges a rendőrség? Egy ítélet miatt, melyet mind Malajziában, mind külföldön sokan kritizáltak: az ellenzék vezérét ötéves börtönre ítélte a bíróság homoszexuális kapcsolat miatt. Anwar Ibrahim tagadta a vádat, melyet évekkel ezelőtt még Malajzia majd mindenható miniszterelnöke, Mahatir fogalmazott meg először. Egykori jobbkezét, aki a vetélytársa lett, azzal vádolta meg, hogy erőszakkal homoszexuális kapcsolatra kényszerítette néhány munkatársát. A kínos vetélytárs el is tűnt a színről. Évekig tartó pereskedés kezdődött. Az eredmény: öt év börtön homoszexuális kapcsolat miatt. A vádlott ügyvédei hiába mutattak rá: nem sikerült bizonyítani a vádat, a bírák ítélkeztek. Nem kizárt, hogy politikai megrendelést teljesítettek.

Erre célzott a népszerű karikaturista, akinek szerkesztőségbeli szobáját már korábban rendőri razzia érte. A rendőrfőnök közölte: nem áll le a megfélemlítési kampány, melynek hátterében sokan magát a miniszterelnököt, Najib Razakot sejtik. A Human Rights’ Watch bírálta a hatóságokat a karikaturista elfogása miatt Malajziában.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez