Öngyilkos merényletek Nigerben

Két öngyilkos-merénylő robbantotta fel magát a nigeri Diffában, ahol nem rég egy kisfiú követetett el hasonló merényletet a város központi piacán. Közben a csádi hadsereg 13 Boko Haram harcossal végzett a nigériai Gambarúban.

A nigeri hatóságok azt jelentették, hogy két nő hajtotta végre az öngyilkos merényletet a határmenti településen, amely az eltelt napokban egyik állandó célpontja volt a nigériai iszlamista lázadóknak. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek információk. A rendőrség csupán annyit közölt, hogy a két terrorista kivételével más nem esett áldozatul az akciónak és az elkövetők vélhetően a Boko Haram terrorista szervezet megbízásából hajtották végre az öngyilkos küldetést.

A nigeri vezetés a Boko Haram megszaporodott támadásai miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezette be az ország egész területén. A Nigériával határos régiókban pedig 15 napra rendkívüli állapotot hirdettek. Ennek értelmében a katonákat és a biztonsági erőket szélesebb jogkörükkel ruházták fel, és az érintett városokban kijárási tilalmat is elrendeltek. A gyanús személyeket letartóztatják és házkutatásokat is végrehajtanak. Mahamadouu Issoufou nigeri elnök közben azt kérte az ország lakosságától, hogy fogjanak össze a Boko Haram ellen. Az elnök kijelentette, hogy nem fogják engedni a radikális iszlamista lázadókat, hogy „sötétségbe borítsák az országot”. A nigériaiakat pedig arra kérte, hogy segítsék a nemzetközi erőket abban, hogy mielőbb véget vessenek az öt éve tartó véres lázadásnak.

A nigeri parlament még hétfőn szavazta meg a katonai fellépést a Boko Haram ellen és 750 katonával járulnak hozzá ahhoz a gyorsreagálású hadtest felállításához, amit a szomszédos országok a Boko Haram ellen vetnének be.

A csádi hadsereg közben jelezte, hogy ismét összecsaptak a Boko Haram lázadókkal a nigériai Gambarúban. A harcok során 11 csádi katona megsérült, 13 lázadóval viszont sikerült végezniük. A csádi katonák emellett több katonai járművet is megsemmisítettek, amit a Boko Haram harcosai használtak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez