Homokvihar miatt kellett lezárni a Szuezi-csatornát

Heves homokvihar tombol jelenleg a Közel-Keleten, amely súlyosan érinti Egyiptomot, Izraelt és Libanont. A szokatlan időjárás miatt több helyen is leállt a légi és a tengeri közlekedés is.

Február 11-én Kairó lezárta a Szuezi-csatornát a szokatlanul heves és sűrű homokvihar miatt. 52 hajó volt kénytelen várakozni a Vörös-tengeren. A fővárosban már két napja a felkavarodott porfelhő homályosítja el a napot. A 74 kilométer per órás szél tombol a térségben és az egészségügyi minisztérium arra kéri a lakosokat, hogy viseljenek szájmaszkot, ha utcára mennek, de ha nincs sürgős dolguk, akkor inkább maradjanak otthon. A légiközlekedés leállt és a repülőket az ország más reptereire irányították át.

Izraelt szintén sújtja a zord időjárás, a kormány szerint az elmúlt öt év leghevesebb és legsűrűbb homokvihara tombol. A hatóságok szintén ideiglenesen leállították a légiközlekedést Eliatba – a vörös-tengeri üdülőhelyre – és környékén. Ugyanakkor  a Tel-Avivban lévő Ben-Gurion nemzetközi repülőtér fogad és indít járatokat.

A libanoni fővárosnál, Bejrútnál a szél hatalmas hullámokat korbácsolt a tengeren, a parti sétányra kicsapó hullámok tetőcserepeket, korlátokat sodortak magukkal. Mivel a tengerparton fagypont alá esett a hőmérséklet, ezért több helyen is hó esett. A libanoni meteorológiai intézet jelentése szerint a széllökések sebessége helyenként elérte a száz kilométert.

A képek forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez