Afrika Kupa: Házat és pénzt kaptak a győztes focisták

Örömmámorban úszik Elefántcsontpart, miután a válogatott egy drámai tizenegyes párbaj után elhódította az Afrika Kupát. A győzelem után az elefántcsontparti kormány ünnepnapot rendelt el az országban. A válogatott játékosait pedig bőségesen megjutalmazta.

Nem lehet okuk panaszra az elefántcsontparti játékosoknak, akiket a kormány komoly jutalomban részesített, miután sikerült elhódítaniuk a kupát. A 23 fős keret tagjait egy-egy házzal jutalmazta meg Alassane Outtara elnök. Az ingatalonok egyenként 52 ezer dollárt (kb 14 millió FT) érnek. Az Elefántcsontparti Labdarúgó Szövetségnek pedig több mint 3 millió dollárt utalt át a győzelemért, amit a szövetségnek kell szétosztania az edzők, a technikai stáb és a játékosok között.

A döntőben alul maradt ghánai focisták sem panaszkodhatnak. Az állami tulajdonban lévő GNPC olajkitermelő cég, amely egyben a válogatott fő szponzora is, minden egyes játékosnak 25 ezer dollárt fizetett a második helyért. A ghánai sportminiszter Mahama Ayariga azonban kevesellte a focistáknak fizetett bónuszt. Szerinte a „Fekete Csillagok” jóval többet érdemeltek volna és felhívta a figyelmet arra is, hogy a játékosoknak milyen megpróbáltatásokon kellett átesniük ahhoz, hogy a döntőbe kerüljenek. A ghánai válogatott ugyanis a házigazda Egyenlítő-Guineával futott össze az elődöntőben. A mérkőzést viszont 40 percre meg kellett szakítani, miután a házigazdák szurkolói üvegekkel és kövekkel dobálták meg a ghánai játékosokat és szurkolókat. A beszámolók szerint a malabói stadion „csatatérré” változott a rendbontás során. Végül a rohamrendőrök tettek rendet könnygáz-gránátok bevetésével. Az Afrikai Labdarúgó Szövetség az incidens miatt pénzbírsággal büntette a házigazdákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez