Ki ölte meg a kenyai csodafutót?

Nem öngyilkos lett Samuel Wanjiru hanem valaki megölte őt. Ezt derítette ki egy törvényszéki orvos csaknem négy évvel a haláleset után. A rendőrség most keresheti a gyilkost Kenyában ahol a kormány rendelte el a legújabb boncolást miután az előző három ellentmondásos eredményt hozott.

2011 májusában saját háza előtt meghalt a pekingi olimpia maratoni bajnoka. Samuel Wanjiru volt az első kenyai futó, aki ebben a klasszikus számban diadalmaskodott 2 óra 6 perc és 32 másodperces eredménnyel. Akkor még csak 21 éves volt, és a sportág nagy ígérete. 24 éves korában felesége rajtakapta őt egy másik nővel az ágyban. In flagranti! Ezután a csodafutó kiszaladt a balkonra és leugrott. A szó szoros értelmében pofára esett – állapította meg a törvényszéki orvos legfrissebb vizsgálata. Csakhogy ettől nem halt meg, halálát végül az okozta, amikor valaki egy ismeretlen tárggyal fejbe vágta a földön fekvő bajnokot.
A dühös feleség nem egyedül érkezett a házhoz, ahol rajtakapta férjét. Népes családjának több férfi tagja is elkísérte. Minden valószínűség szerint közülük valaki vette a saját kezébe az igazságszolgáltatást. Miért nem derült ez ki eddig? Mert a feleség családja igen befolyásos volt a környéken. Ezért aztán a rendőrség öngyilkosságot állapított meg. Ebben sokan kételkedtek. Három halottkém vizsgálat is volt, több mint harminc tanút hallgattak meg. Most csaknem négy év után kiderült: gyilkosság történt. Megtalálja-e a rendőrség a gyilkost? Elítéli-e a bíróság? Ezek nagyon kényes kérdések Kenyában, ahol az igazságszolgáltatás gyakran nem a tényállás alapján ítél, hanem azt veszi figyelembe, hogy kiről, melyik család és melyik törzs tagjáról van szó. A csodafutó, aki 24 éves korában végezte be életét, még ma is nyugodtan versenyezhetne és készülhetne az olimpiára, melyet megnyert Pekingben, és amelynek az esélyese lehetne Rio de Janeiróban is.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez