Kiengedik a hatvan napja éhségsztrájkoló ukrán pilótanőt

Az éjszakai minszki tárgyaláson megszületett egyezmény egyik pontja a foglyok amnesztiájáról szól. Ez alapján Nagyezsda Szavcsenki is hamarosan kiszabadulhat moszkvai börtönéből.

Elszánt, szikár arcát jól ismeri már a világ, Nagyezsda Szavcsenko az az ukrán pilótanő, akit még nyáron tartóztattak le az orosz tévések halálában való bűnrészességgel. A jelenleg Moszkvában őrzött 31 éves nő hatvan napja nem eszik tiltakozásul. A hét elején még semmi reménye nem volt a változásra annál is inkább, hogy február 10-én a moszkvai Baszmannij bíróság egészen május 23-ig meghosszabbította a letartóztatását.

Ma viszont a minszki egyezménybe foglalt amnesztiával kapcsolatban Petro Porosenko bejelentette, hogy lehetséges a pilótanő mielőbbi szabadlábra helyezése – számolt be a Reuters hírügynökség. „Úgy tájékoztattak, hogy ennek a közeljövőben meg kell történnie egészségügyi szakvélemény és előzetes vizsgálatok alapján. Kértem, hogy ezt azonnal tegyék meg” – olvasható az ukrán elnök honlapján. A ma reggel aláírt megállapodás egyik pontja ugyanis a foglyok szabadon engedéséről és cseréjéről szól.

Kép: Nagyezsda Szavcsenko Moszkvában, 2015.02.10. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez