Scott Walker nem foglal állást az evolúcióról

Scott Walker Európába utazott néhány napra, hogy itt erősítse külpolitikai krédóját. A republikánus elnökjelöltségre is esélyes wisconsini kormányzó Londonban részt vett egy rendezvényen, ahol arról is megkérdezték, mi a véleménye az evolúcióról. A politikus azonban nem volt hajlandó egyenes választ adni a számára kényes kérdésre.

A beszélgetést, amelyen Walker is részt vett, a neves brit think tank, a Chatham House szervezte. Az eredeti téma a nemzetközi kereskedelem volt, de a kérdések és válaszok résznél más területek is szóba kerültek.

A kormányzót először a külpolitikai álláspontjáról kérdezték. Ő azonban sem az Iszlám Állam elleni harcról, sem Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban nem foglalt állást. Ezt azzal az íratlan szabállyal indokolta, miszerint a hivatalban lévő elnököt nem illik külföldön kritizálni. Ennek ellenére valószínűleg vannak olyan nézetei a két krízisről, amelyek nem ellenkeznek a jelenlegi kormányzat politikájával, de valamiért nem mert belemenni a dologba. Pedig számíthatott rá, hogy külföldön fogják őt kérdezni külföldi eseményekről is.

Az evolúcióval kapcsolatos kérdést szintén hárította a következő válasszal: „Ez egy olyan téma, amiről a politikusoknak nem tanácsos állást foglalniuk, sem így, sem úgy. Azt hiszem, inkább meghagyom ezt a kérdést Önöknek.” A moderátor tudomásul vette ezt, de megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságban jobboldali és baloldali politikusok egyaránt gond nélkül állást foglalnak a kérdésben, természetesen az evolúció mellett. Egy későbbi közleményben Walker azt írta, hogy a londoni út „nem volt megfelelő alkalom, hogy ilyen témában politikai kijelentést tegyen, de ennek is eljön majd később az ideje.”

A kormányzó beszédében főleg az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különlegesen jó kapcsolatáról beszélt, és Wisconsin gazdasági növekedését dicsérte. Ha azonban valóban indulni akar az elnökválasztáson, ettől sokkal kényesebb témákban is nyilatkoznia kell majd.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez