Boko Haram: Félem és rettegés Nigerben

A nigériai radikális iszlamisták folyamatos támadásai miatt több ezer ember hagyta el a határ menti Diffa és Zinder települést Nigerben. A nigériai menekültek mellett már a helyiek is otthonuk elhagyására kényszerülnek. Nemzetközi segélyszervezetek pedig humanitárius vállságtól tartanak.

„Mindenki távozni akar a határ menti településekről, és olyan messzire menni, ahol a Boko Haram már nem érheti el őket” – mondta egy neve elhallgatását kérő nigeri politikus. Matias Mier az International Rescue Committe munkatársa elmondta, hogy Diffában és Zinderben kaotikus állapotok uralkodnak. A szerencsésebbek teherautókon hagyták el a várost, míg mások gyalog vagy kerékpárral keltek útra. A buszállomások mindenhol zsúfolásig megteltek, de jegyet már sehol sem kapni, mert mind elkelt. Nemzetközi segélyszervezetek jelezték, hogy nigériaiak mellett már a nigeriek is menekülnek a Boko Haram elől. A radikális iszlamista lázadó- és terrorista szervezet ugyanis az elmúlt hetekben több támadást is végrehajtott a szomszédos ország határ menti települései ellen.

A nigeri hatóságoknak komoly problémát jelent a hatalmas menekültáradat. Észak-Nigériából közel 150 ezer ember menekült már át Nigerbe, és a szám folyamatosan növekszik. Ezen a hét 7 ezer újabb nigériai menekült érkezett az országba. A nemzetközi segélyszervezetek jelezték, hogy a menekülteket már alig tudják ellátni, és félő, hogy a helyzet csak súlyosbodni fog, ami komoly humanitárius válsággal fenyeget. A földönfutóvá vált embereket ideiglenesen iskolákban és kormányzati épületekben szállásolták el, de már nincs több hely az újabb menekültek befogadására. Komoly problémát jelent még az élelmiszerhiány is.  Azonnali segélyekre van szükség, hogy kezelni lehessen a helyzetet az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez