Kína hajlandó közvetíteni a tálibok és az afgán kormány között

Ezt Vang Ji külügyminiszter ajánlotta fel Iszlamabadban. A pakisztáni fővárosban örömmel fogadták a kínai ajánlatot, melyet az Egyesült Államok is támogat. A NATO kivonta csapatainak jórészét Afganisztánból, de maradt ott még mintegy 10 ezer amerikai katona.

Az Egyesült Államok a pakisztáni kormány kérésére leállította a dróntámadásokat a tálib vezetők ellen. Korábban Pakisztán azzal vádolta Washingtont, hogy szándékosan akadályozza a megállapodást a tálibokkal, mert mindig akkor lövi ki drónokkal a tálibok vezetőit, amikor a pakisztáni kormány emberei tárgyalni készülnek velük. A tálibokat eredetileg a pakisztáni titkosszolgálat szervezte meg – az Egyesült Államok kérésére. Afganisztánban ők vették át a hatalmat, és akkor menedéket biztosítottak Oszama bin Ladennek és az al-Kaidának, amely itt tervelte ki a szeptember 11-i merényleteket. Erre válaszul az USA hadserege lerohanta Afganisztánt.

Amerika 1000 milliárd dollárt költött el Afganisztánban, és sok katonáját áldozta fel, de a helyzet távolról sem stabil. A polgári rendszer csekély támogatásra számíthat a mindenre elszánt tálibokkal szemben. Ezért a tálibokkal folytatott tárgyalások létfontosságúak az afgán kormány szempontjából. Kína régi szövetségese Pakisztánnak. A terrorizmusellenes háborúban együttműködik az Egyesült Államokkal. Pakisztán északi részén van a főhadiszállása az ujgur al-Kaida szervezetnek. Peking tehát érdekelt a stabilitás létrehozásában, kihasználva azt, hogy az Egyesült Államokkal nem hajlandók szóba állni a tálibok.

Vang Ji kínai külügyminiszter két napot tölt Pakisztánban, hogy megerősítse a hagyományosan jó kapcsolatokat. Peking szeretné fokozni befolyását a térségben, hiszen Obama amerikai elnök néhány nappal ezelőtt azt hangsúlyozta Indiában: a két nagyhatalom érdekei egybeesnek Kína befolyásának mérsékelésében Ázsiában.

Fotó: Europress Getty Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez