Mobil mecsetekkel támogatnák a moszkvai muszlimokat

Moszkvában a muszlimok számához és igényeihez képest kevés a mecset. Kétmillió muszlimra 4 központ jut. . Ezt a problémát orvosolná egy új kezdeményezés, amelynek elindítóii lakókocsikat alakítanának át mobil mecsetekké.

Az ötlet a Boomstarter nevű oldalon tűnt fel, ahol összesen 850 ezer rubelt akarnak összegyűjteni, hogy beindulhasson a vállalkozás. Eddig összesen 20 ezer jött össze és már csak 54 nap van hátra a gyűjtés végéig.
A terv szerint összesen nyolc darab lakókocsit vásárolnának, ezeket pedig úgy alakítanák át, hogy kényelmesen tudjanak bennük imádkozni, illetve az előtte kötelező szertartásos mosakodást is el lehessen végezni. A 850 ezer rubel viszont csak a beindításhoz szükséges, utána elvileg teljesen önellátóan működne a szolgáltatás, ugyanis ételt is árulnának, amiből fedeznék a további költségeket. A nyolcból hat mobilmecset a főbb csomópontokon helyeznének ki, a maradék kettőt pedig egy weboldalon keresztül lehetne megrendelni.A mecsetek túlzsúfoltságát jól mutatja az, hogy nagyobb ünnepeken több tízezer ember térdel szőnyegeken az épületek előtt, mert egyszerűen nem férnek be.
Az orosz kormány pedig  nem kezei prioritásként a probléma megoldását.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez