A palesztinok is részt akarnak venni a Chapel Hill-i nyomozásban

“Terrorizmusként” ítélte el a palesztin kormány a három muszlim diák meggyilkolását Amerikában. Egyben azt kérte az amerikai hatóságoktól, hogy palesztin nyomozók is részt vehessenek az ügy kivizsgálásában.

Észak-Karolinában még kedden lőttek le három palesztin származású amerikai muszlim diákot. A 23 éves Deah Barakat, 21 éves felesége, Yusor Abu-Salha és annak 19 éves húga, Razan Abu-Salha meggyilkolásával a szomszédjukat gyanúsítja a rendőrség. Aki egyébként fel is adta magát. A háttérben állítólag egy parkolóhely miatt kirobbant vita áll, amely már jóideje tartott.

De a nyomozók azt mondják, még egy szálon vizsgálódnak: azt akarják megtudni, hogy motíválta-e iszlámgyűlölet a gyanúsítottat, Craig Stephen Hicks-et. A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott.

A palesztin külügyminisztérium “amerikai szélsőségesnek és gyűlölködő rasszistának” bélyegezte a Chapel Hill-i gyilkosság feltételezett elkövetőjét, és az amerikai muszlimok elleni veszélyes diszkrimináció elharapózására fogyelmeztetett – írja a Reuters. Közleménye szerint a “rasszizmus és a vallási szélsőségesek direkt fenyegetést jelentenek a vallását gyakorló több százezer amerikai muszlimra”.

Ezért kéri, hogy nyomozói bekapcsolódhassanak a történtek és a motivációk kivizsgálásába. Csütörtökön, mexikói látogatásán Erdogan török elnök bírálta amerikai kollégáját, Barack Obamát, amiért nem szólalt meg a nagy nemzetközi visszhangot kiváltott gyilkosságok ügyében, amelyek után szerinte amerikai muszlimok aggódnak a biztonságukért. A Fehér Házban akkor arról beszéltek, hogy megvárják a nyomozás eredményét, de aztán pénteken az amerikai elnök közleményt adott ki: abban brutális és kegyetlen incidensként írta le a gyilkosságot, és kijelentette, hogy az Egyesült Államokban senki nem válhat célponttá a vallása miatt.

A meggyilkolt lányok édesapja, Mohammad Abu-Salha szerint gyűlöletgyilkosság volt, ami Chapel Hill-ben történt. A gyanúsított, a 46 éves Hicks vallásellenes posztokat helyezett el a Facebook-oldalán, és nemrégiben egy pisztoly képét is kitette. A felesége mindazonáltal egy sajtókonferencián azt mondta: a gyilkosságoknak semmi közük nem volt az áldozatok vallásához.

A Twitteren MuslimLivesMatter kampány indult, hogy felhívja a nemzetközi média figyelmét az esetre. Sok támogatót toborzott az egész világról, akik közül jópáran mérgesen azt állították, hogy azért nem kap kellő nyilvánosságot a hármas gyilkosság, mert az áldozatok muszlimok. Volt, aki szerint “a muszlimok csak akkor kerülnek be a hírekbe, amikor a fegyverek mögött állnak, és nem előttük”.

Az Észak-Karolinai Egyetemen, ahol Barakat tanult, több ezren emlékeztek gyertyákkal még szerdán a három fiatalra. Szerte a világon, Gázától Indonézián át Boszniáig muszlimok tiltakoztak tüntetéseken a gyilkosságok ellen, és gyújtottak gyertyát, dobtak virágot a tengerbe az áldozatokért. Akik egyébként a Voice of America szerint közösségi vezetők voltak. A fogorvosnak tanuló Barakat például egy jótékonysági szervezetnek dolgozott, amely a szegényeknek biztosított fogorvosi ellátást, és kampányt indított azért, hogy pénzt szerezzenek, és Törökországba utazhassanak, segíteni a szíriai polgárháború menekültjeinek.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez