Tüntetés Törökországban: nők vitték a meggyilkolt lány koporsóját

Több ezren vettek részt a hét végén a szexuális erőszakkísérletben meghalt 20 éves Özgecan Aslan temetésén, Törökország déli részén. A nők szembeszegültek a helyi imám akaratával, és ők vették a vállukra a fiatal nő koporsóját.

A Hürriyet című lap szerint az imám arra kérte a nőket: maradjanak távol a temetéstől Mersinben. Ők azonban nem csak hogy elmentek, méghozzá százával, de maguk vitték végig a koporsót a  zsúfolt utcákon, és ugyancsak ők állták körül a sírt.

A temetésen Özgecan édesanyja kemény büntetést kért lánya gyilkosaira. “Ki kell végezni, meg kell kínozni őket” – mondta. A lány halála sokakat sokkolt Törökországban. Köztük a nőjogi és emberi jogi aktivistákat is, akik Isztambulban, a Taksim téren tüntettek.

A rendőrök pénteken bukkantak rá a 20 éves lány megégett holttestére egy folyó partján. Már szerda óta keresték a fiatal nőt, akkor tűnt el ugyanis. Utóljára akkor látták, amikor beszállt egy minibuszba, hogy hazautazzon.

Három férfit vettek őrizetbe, köztük a minibusz sofőrjét. Aki állítólag  beismerte, hogy ő késelte meg Özgecant. A gyilkosság motívációját eleinte homály fedte, de aztán a Dogan nevű magánhírügynökség arról számolt be, hogy a buszvezető megpróbálta megerőszakolni a lányt, amikor egyedül maradt vele a járműben. Ő azonban ellenállt, paprika spray-vel fújta le a férfit, aki erre agyonszúrta őt.

A sofőr ezután segítséget kért az apjától és a barátjától, velük együtt próbálta eltüntetni a holttestet.

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez