Hajóval menekülnek az olasz diplomaták Líbiából

Olaszország a folyamatosan romló és egyre bizonytalanabbá váló helyzetre hivatkozva függesztette fel diplomáciai képviseletének tevékenységét az észak-afrikai országban.

Az olasz külügy közölte, hogy csaknem 60 állampolgárát mentette ki a káoszba süllyedt észak-afrikai országból.  A csoportot egy máltai zászló alatt futó teherhajóval szállították el. A menekültek között vannak azok az olasz diplomaták is, akik a nagykövetségen dolgoztak. A máltai hajó egy olasz hadihajó és egy pilóta nélküli robotrepülőgép kíséretében hagyta el az országot. Olasz sajtóértesülések és  külügyi információk szerint több mint száz olasz állampolgár tartózkodik még Líbiában, többségük az olasz ENI kőolajvállalat által üzemeltetett líbiai olajmezőkön dolgozik.

Az olasz külügyminiszter Paolo Gentiloni azzal indokolta a Tripoliban működő külképviselet működésének ideiglenes felfüggesztését, hogy az országban egyre bizonytalanabbá vált a helyzet. A külügyminiszter szerint az egyre súlyosbodó válság miatt a nemzetközi közösségének még nagyobb figyelmet kellene fordítania Líbiára. Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország kész szerepet vállalni a rendezésben, de kizárólag az ENSZ által megszabott keretek és feltételek között hajlandó cselekedni.

Közben az olasz védelmi miniszter Roberta Pinotti felhívta a figyelmet arra, hogy a Líbiában tevékenykedő radikális iszlamisták komoly veszélyt jelentenek Olaszországra és Európára. „Az Iszlám Állam az olasz partoktól 350 km-re fenyeget” – mondta Pinotti, aki azt is megjegyezte, hogy „Olaszország készen áll, egy európai és észak-afrikai koalíció vezetésére, hogy rendezzék a líbiai válságot”.

Az olasz politikusok kijelentését az Iszlám Állam terrorszervezet hadüzenetként értékelt és,„keresztes háborút hirdető” ellenségnek kiáltotta ki ki Paolo Gentiloni olasz külügyminisztert.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez