Netanjahu Izraelbe hívja az európai zsidókat a koppenhágai merényletek után

“Fivéreim és nővéreim. A ház nyitva áll”- mondta Izrael kormányfője nem sokkal a kettős koppenhágai merénylet után. “Ha elfutunk a terror elől, akkor már jobb, ha egy lakatlan szigetre megyünk”- hangsúlyozta Dánia vezető rabbija.

Netanjahu miniszterelnök a párizsi merényletek után is felhívta az európai zsidókat arra, hogy menjenek Izraelbe. Franciaország elnöke viszont közölte a helyi zsidó szövetség elnökével, hogy ha kell, akkor a hadsereggel is megvédik a zsidó intézményeket Franciaország területén. Tíz éve nem volt ilyen magas az európai zsidók bevándorlása Izraelben: 26 500-an érkeztek egyetlenegy év alatt. Ez 32%-os emelkedés az előző évhez képest. Franciaország állt az első helyen mintegy 7000 alijazó polgárral, majd Ukrajna és Belgium következett. Idén még több bevándorlóra számítanak Izraelben. Létre is hoztak egy 40 millió eurós alapot a bevándorlás támogatására.

Mindez persze összefügg azzal is, hogy Izraelben tavasszal választásokat tartanak. Netanjahu miniszterelnök számára különösen fontos az egykor Európából érkezett zsidók szavazata. Az egykori Szovjetunió területéről betelepült zsidók nagy számban támogatják Avigdor Liberman külügyminiszter pártját, mely jobbra áll Netanjahutól is, és elvet minden kompromisszumot az arabokkal.

Franciaország főrabbija drámai nyilatkozatban hívta fel az Európai Unió vezetőit arra, hogy a koppenhágai merényletek után tegyenek meg mindent, hogy megvédjék a békés polgárokat a fanatikus iszlamista terrortól. A főrabbi rámutatott arra, hogy a párizsi és a koppenhágai merényletek között összefüggés van. “Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy az iszlamista terrorakcióknak ne legyen folytatása Európában”- hangsúlyozta a francia zsidók főrabbija.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez