Durvuló kampány Izraelben: antiszemitának nevezték a baloldali zsidó szervezeteket

Ahogy közeledik az izraeli választások időpontja, úgy durvul el a kampány, élesedő hangnemben komoly bírálatokat fogalmaznak meg mindkét oldal pártjai. Legutóbb az egyik telepes szervezet által készített és az internetre feltett animációs film verte ki a biztosítékot.

Az örök Zsidó? című animációs filmben egy hosszú orral ábrázolt zsidó „európai gazdája” (egy német nevű igazgató) dob oda neki eurókat, hogy mindig írjon valami terhelőt Izraelről, a hadseregről és a palesztinokkal szembeni bánásmódról. A film végén az újságíró, mivel nem kapott pénzt, felakasztotta magát. Ezután egy felirat jelenik meg, miszerint „ lehet, hogy az európaiak számodra különbözőek, de te számukra nem vagy az.” Ráadásul olyan képek láthatóak a felakasztott holttest mellett, mint Új Izrael Alap, Békét Most, B’Tselem és egyéb baloldali zsidó szervezetek logói.

A videó komoly felzúdulást váltott ki az interneten és az izraeli politikai életben. A videó készítője ugyanis a Szamarai Telepesek nevű csoport, amely az izraeli telepek bővítése mellett kiálló Zsidó Haza nevű párt alá tartozik. Naftali Bennett, a párt vezetője például egyetért a videó tartalmával, de a megvalósítását már egy „kicsit erősnek” titulálta. Szerinte Európa nem változott a második világháború óta, a zsidók ismét könnyen „egy újabb holokauszt áldozatává válhatnak”.

A videó egyértelműen az izraeli baloldali mozgalmakat és médiát támadja, az sugallva, hogy képviselői „eladják magukat az európai baloldalnak” és „felelősek az antiszemitizmusért a világban”. A kisfilmben feltűnő Hasmol lényegében az izraeli Haaretz-et jelöli, amely az alkotók szerint leginkább felelős Izrael negatív megítéléséért és a hadsereg elleni rágalomhadjáratért. Ráadásul az is komoly kritikát váltott ki az idősebb zsidók körében, hogy ugyanaz a címe az alkotásnak, mint a náci Németország egyik legagresszívebb antiszemita propagandafilmjének, az 1940-es Az örök zsidónak.

A videót ezen a linken lehet megtekinteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez