Rájár a rúd Lance Armstrongra

10 millió dollárt kell fizetnie Lance Armstrongnak hamis tanúzás miatt. A korábbi profi kerékpárosra egy texasi választott bíróság szabta ki a büntetést.

Armstrong 1999 és 2005 között rekordnak számító 7 alkalommal nyerte meg a sportág legrangosabb versenyét, a Tour de France-t, de később kiderült, hogy mindez teljesítményfokozó szerekkel sikerült neki. Armstrong sokáig tagadott mindent, de az ellene szóló bizonyítékok miatt megfosztották a francia körversenyen elért sikereitől. Később maga a sportoló is beismerte egy interjúban, hogy valóban doppingolt.

A mostani pert egy reklámcég, az SCA Promotions indította ellene, amellyel Armstrong szerződésben állt korábban. A megállapodás értelmében a cég milliós bónuszokat fizetett a sportolónak a Tour-győzelmeiért. Ezt 2004-ben elmulasztották, mert állítólag már gyanították, hogy a texasi kerékpáros nem teljesen tiszta eszközökkel nyerte meg a versenyt.

A csalásra akkor viszont még nem volt semmilyen bizonyíték. Armstrong 2005-ben bíróság elé vitte az ügyet, ahol minden doppingvádat tagadott, ezért a vállalat kénytelen volt megállapodni, és 7,5 millió dollárt fizettek neki. A mostani a döntés értelmében a hamis tanúzás miatt ezt gyakorlatilag kamatosan (10 millió dollár) vissza kell majd adnia.

Hasonló ügyben még soha nem szabtak ki ekkora büntetést az Egyesült Államokban. A korábbi kerékpáros legenda ügyvédje természetesen nem értett egyet az ítélettel és fellebbezni fog ellene. Közben Armstrongnak más bírósági ügyei is folyamatban vannak, és minden egyes vesztes ügy érzékenyen érinti pénzügyi és morális értelemben egyaránt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez