Indiai – Srí Lanka-i atomegyezmény

“Barátok vagyunk, együttműködünk az atomiparban”- hangsúlyozta Narendra Modi indiai miniszterelnök, amikor közös sajtótájékoztatót tartott Delhiben Srí Lanka új vezetőjével. Sirisena elnök első látogatása Indiába vezetett, mert a szigetország új vezetője lazítani akarja a kapcsolatait Kínával.

Kétszer is kínai tengeralattjárók kötöttek ki Colombo kikötőjében tavaly. India mind a két alkalommal tiltakozott. Most viszont India miniszterelnöke azt hangsúlyozta, hogy hasonlóképp képzelik el a biztonságpolitikai problémák megoldását is. Srí Lanka korábbi elnöke inkább Kínára támaszkodott, mert Peking sok milliárd dollárt fektetett be a szigetországban. Ezenkívül Kína hangsúlyozottan semleges a belpolitika ügyekben. Srí Lanka korábbi államfőjének viszont felrótták, hogy igen brutális eszközökkel nyerte meg a polgárháborút a tamil kisebbséggel szemben.

Az új elnököt nem terheli a múlt, ezért inkább India felé nyit. Az előző elnök még arról beszélt, hogy Pakisztántól vesznek nukleáris reaktorokat. Ezek tulajdonképp kínai reaktorok, csak épp Pakisztánban is gyártanak belőlük. India viszont pontosan olyan kis reaktorokat gyárt, melyekre Srí Lankának szüksége van. Korábban gondot jelentett, hogy India katonai nukleáris programja miatt embargó sújtotta az indiai atomipart, de ezt hét éve feloldották. Legutóbb Obama amerikai elnök indiai látogatása alkalmából egyeztették az USA és India elképzeléseit az atomipar exportját illetően. Mind Amerika, mind pedig India szeretné visszaszorítani a növekvő kínai befolyást. Ehhez Srí Lanka új elnöke jó partnernek bizonyult.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez