Sajtószabadság-rekorder Mongólia

Összesen 34 helyet javított a sajtószabadság-listán a közép-ázsiai állam- derül ki a Riporterek határok nélkül (RSF) éves jelentéséből.

Míg Magyarország a 65. lett a 180 országot összehasonlító ranglistán, egy helyet továbbcsúszva a tavalyihoz képest, addig Mongólia a jelentős előrelépést mutató országokat vezeti. A nemzetközi újságíró szervezet azt vizsgálja évente, hogy mennyire érvényesül az egyes országokban a sajtó függetlensége és a médiapluralizmus, mennyire védik és tisztelik az újságírók szabadságát és biztonságát, valamint figyelembe veszik az intézményi és infrastrukturális környezet változását.

A tavalyi 88. helyről Mongólia az 54. helyre került. Utoljára 2005-ben állt ennyire elől, akkor 53. volt a 161-es listán. Az RSF megállapította, hogy bár 2014-ben volt néhány szabálysértés, a pozitív változás az információelérést érintő törvénymódosítással magyarázható.

A listát egyébként Finnország, Norvégia és Dánia vezeti, a sereghajtók pedig Türkmenisztán (178.), Észak-Korea és Eritrea. A többi közép-ázsiai állam sorrendje: Kirgizisztán 88., Tádzsikisztán 116., Kazahsztán 160., Üzbegisztán a 166.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez