Parkolópályára került Obama bevándorlásügyi rendelete

Ideiglenesen felfüggesztették Barack Obama bevándorlásügyi rendeletének előkészületeit, illetve végrehajtásának ütemtervét. A kényszerintézkedést egy szövetségi bíró döntése eredményezte, aki szerint van létjogosultsága annak a keresetnek, amelyet 26 állam vezetői nyújtottak be a kormány ellen.

A Kongresszus már hosszú ideje nem képes rendezni a törvényes dokumentumok nélkül az országban tartózkodó emberek státuszát, ezért 2014 decemberében az elnök saját maga hozott rendeletet az ügyben. Az intézkedés egy korábbi programot bővít ki, ami a 30 évnél fiatalabb bevándorlók egy részének már most is ideiglenes védelmet nyújt a kitoloncolás ellen. Az elnök újabb lépése miatt a republikánusok hevesen tiltakoztak, és azóta is minden lehetőséget megragadnak, hogy megfúrják annak végrehajtását. A szóban forgó reform még több illegális bevándorlónak adna 3 éves mentességet a deportálással szemben, ha az illető:

  • 2010 előtt érkezett az országba,
  • 30 éven felüli bevándorló, aki még 16 éves kora előtt jött az Egyesült Államokba (a program tervezett indítása nekik: 2015. február 18.),
  • vagy gyermeke amerikai állampolgár, illetve állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorló (a program tervezett indítása nekik: 2015 tavasza),
  • elvégezte a középiskolát,
  • nem követett el bűncselekményt vagy súlyos vétséget,
  • nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

A fenti kategóriákba tartozók törvényesen hozzájuthatnának bizonyos dokumentumokhoz (munkavállalási engedély, vezetői engedély stb.). Nem jogosítaná fel őket viszont a rendelet zöld kártya igénylésére, vagy az állampolgárság megszerzésére. Ez továbbra is a Kongresszus hatáskörébe tartozik.

A rendelet következtében a közigazgatásra háruló teher miatt 26 szövetségi állam pert indított a kormány ellen, ami a texasi Andrew Hanen bíró elé került. Hanen döntést ugyan még nem hozott, de a keresetet alkalmasnak találta a megfontolásra, ezért felfüggesztette az intézkedés végrehajtását. Emiatt a per hetekkel, de inkább hónapokkal fogja visszavetni a program elindítását. Most a fellebbviteli bíróság is elkezdi majd vizsgálni az ügyet, és Hanen végleges döntésére is várni kell.

A késlekedés akkor is nagy érvágás a kormánynak, ha végül az Obama adminisztráció számára kedvező döntés születik. A programra ugyanis a papírok nélküli bevándorlóknak önként kell jelentkezniük. Itt olyan emberekről van szó, akik engedély nélkül tartózkodnak az országban, és a deportálástól való félelemben élnek nap mint nap. A bizonytalanság, a halasztások, a jogi huzavona csak tovább csökkenti a bizalmukat, és sokakat elrettenthet attól, hogy éljenek a program kínálta lehetőséggel.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez