Argentína: legyen téma az AMIA- robbantás az amerikai-iráni tárgyalásokon

Argentína azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy az AMIA-ügy, vagyis a Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ elleni támadás legyen téma az iráni-amerikai tárgyalásokon. 

Héctor Timerman argentin külügyminiszter közölte: ismételten arra kérte az Egyesült Államokat, hogy az Iráni Iszlám Köztársasággal folytatott tárgyalásainak témái közé kapcsolja be az AMIA-ügyet is. A  kérést már akkor eljuttatták Washingtonba, amikor megkezdődtek ezek a tárgyalások.

A külügyminiszter szerint (fotó lent)  országa most is – akár a múltban – elítél minden olyan tettet és cselekedetet, amely az erőszakot vagy az erőszakra való felbujtást célozza. S ismértelten kiemelte, hogy Argentína nem szolgál támaszpontul senkinek geopolitikai céljai elérése érdekében.

not_20150217_779129

Argentínában komoly belpolitikai válság alakult ki annak nyomán, hogy egy ügyész, a később meggyilkolt Alberto Nisman azt állította: az államfő fedezi a zsidó intézmény ellen 1995-ben elkövetett merénylet iráni tetteseit, és ezt bizonyos, Iránnal kötendő kereskedelmi egyezmények érdekében teszi. Miután meggyilkolták az elnökasszonyra ,,jogilag támadó” ügyészt, utódja ugyancsak célba vette Cristina Fernández de Kirchnert és mentelmi jogának megvonását követelte a parlamenttől, hogy ezt követően vád alá helyezhesse bűnrészességért.

Szerdán az argentín ellenzék szervezésében néma tüntetést tartanak a kormány és a legfelsőbb törvényi hatalom ellen Buenos Airesben, így emlékezve meg az egy hónappal ezelőtt történt Nisman-gyilkosságról. A tüntetésre mintegy 300 ezer embert várnak.

Dokumentumfilm az 1995-ben történtekről: Ruben H. Oliva filmje

www.youtube.com/watch?v=eF4lFAiXRDQ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez