Végső nyugalomra helyezték Nelson Mandelát

A koporsót ágyúlövések és a dél-afrikai légierő helikoptereinek zászlós tisztelgése mellett helyezték sírba.

 Végső nyugalomra helyezték vasárnap Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét Qunu településen, nem messze attól a helytől, ahol nevelkedett és élete vége felé visszavonultan élt.

 A temetésen családja és a dél-afrikai vezetők szűk köre vett részt. A koporsót ágyúlövések és a dél-afrikai légierő gépeinek tisztelgése mellett helyezték a sírba. A televízióban a koporsó leengedését a család kérésére élőben már nem közvetítették.

 “A szabadság felé vezető utad igazán hosszú volt, míg a Teremtő keblében most elérted a végső szabadságot – mondta a temetést vezető tábori lelkész a családi sírhelynél, ahol Mandela gyermekei közül hárman is nyugszanak.

Ezzel befejeződött az egykori államfő és a faji megkülönböztetés ellen küzdő legenda tiszteletére meghirdetett tíznapos gyász. Mandela 95 éves korában, december 5-én hunyt el.

 {youtube}ibunIaYDfXk{/youtube}

A temetést megelőző vasárnapi búcsúztatáson Qunuban 4500 ember vett részt, a dél-afrikai meghívottak mellett számos külföldi vendég is jelen volt, többek között Lionel Jospin egykori francia miniszterelnök, Alain Juppé volt francia külügyminiszter, Károly herceg brit trónörökös és Richard Branson brit milliárdos is.

 Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke arra szólított fel a szertartáson, hogy tartsák életben Mandela örökségét, ne okozzanak neki csalódást. “A szabadság felé vezető utad elérkezett végcéljához, a mi utazásunk azonban folytatódik. Folytatnunk kell egy olyan társadalom felépítését, amelyen te is dolgoztál. Életben kell tartanunk az örökségedet” – mondta az elnök.

“Dél-Afrikának tovább kell növekednie, nem okozhatunk neked csalódást” – folytatta Zuma, hozzátéve, hogy “ma megfogadjuk, hogy folytatjuk a tolerancia és a sokszínű társadalom előmozdítását, egy olyan Dél-Afrikai létrehozását, amelyet mindannyian magunkénak érezhetünk”.

A szűkebb körben rendezett ceremónia jóval meghittebb volt a keddi johannesburgi gyászszertartásnál, amelyen Barack Obama amerikai elnök a 20. század utolsó nagy felszabadítójának nevezte Mandelát.

{youtube}vfTjO648bgI{/youtube}

Az apartheid elleni küzdelem jelképének számító politikus régi cellatársa és barátja, a 83 éves Ahmed Kathrada vasárnapi búcsúbeszédében hangoztatta: “láttam a kórházban egy gyámoltalan embert, aki árnyéka volt egykori önmagának és azután megtörtént az elkerülhetetlen. Az életem kiüresedett, nem tudom többé, hogy kihez forduljak”.

Nandi Mandela, az elhunyt egyik unokája nagyapja érdemeit méltatta. “Azokat a történeteket szerette, amelyek hallatán saját magán nevethetett. Ugyanakkor nagyapaként szigorú és fegyelmezett is volt, ezzel készített fel minket az életre” – vélte Nandi.

“Hiányozni fogsz, nagypapa. Hiányozni fog a kemény hangod, amikor elégedetlen vagy velünk, hiányozni fog a nevetésed…” – mondta az unoka.
A politikus koporsója szombaton érkezett meg a keleti országrészben fekvő faluba. Mandelát a fővárosban, Pretoriában katonai tiszteletadással búcsúztatták el a Waterkloof katonai repülőtérről.

A koporsót szállító gép vadászgépek kíséretében repült Mthatha városba, ahol szintén katonai tiszteletadással fogadták a koporsót. Onnan a halottaskocsi rendőri díszkísérettel hajtott el a 32 kilométerre lévő kis, elszórt házakból álló településre. Közben a levegőben végig rendőrségi és katonai helikopterek köröztek. A falusiak és az ország minden tájáról odaérkező vendégek énekkel – először a nemzeti himnusz eléneklésével -, tánccal fogadták a menetet.

Hétfőn lesz Dél-Afrikában a Megbékélés Napja nevű nemzeti ünnep, amelynek alkalmából szobrot állítanak Mandelának a pretoriai elnöki hivatal kertjében.

{youtube}acZqSru8utE{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez