Helyzetjelentés Malawiból az árvíz után

Szűk egy hónapja járt a legsúlyosabb áradásokat okozó ciklon Malawiban. Akkor közel kétszáz halottról, több mint kétszázezer, lakóhelyét teljesen elveszített emberről, elmosott hidakról és terményekről szóltak a hírek.

Azóta szerencsére az időjósok által előrejelzett második, valamint harmadik ciklon elmaradt, így egyre jobban haladnak a segélyszervezetek a helyreállítással.

A Shire folyó még így is megduzzadt, több helyütt második és harmadik ága alakult ki, amelyek szépen lassan vezetik le a sok csapadékot. További áradásoktól egyelőre nem kell tartani, sőt a károsultak egy része már elkezdte visszavenni a földjét. A vetőmagokat is rohamtempóban osztják, hogy legyen esély még egy újabb termésre, aratásra. Ennek ellenére még további tízezrek laknak sátorvárosokban, teljesen a segélyekre utalva.

A képek a Blantyre Round Table No.20 segélyadományainak megérkezésekor készültek. Két különböző táborba vittek 550 család számára több hétre elegendő kukoricalisztet, cukrot, sót, kekszeket és szóját. Mussa Lambat Jnr, a klub elnöke elmondta, hogy több más segélyszervezettel egyeztetve kapták meg ezt a két helyet. A táborok Malawi árvíz által leginkább sújtott déli részén, Chikwawa körzetben vannak, a második egészen délen, már a mozambiki határ mellett. Az élelmiszer hatalmas segítség volt, mivel a saját elmondásuk szerint sokan már harmadik napja nem ettek semmit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez