Hazaárulás az ukrán válság éles fegyvere

Ahogy a bölcs óvónéniket nem hatja meg a „de hát ő kezdte” szöveg, ugyanígy a kelet-ukrajnai háborúval kapcsolatban is képtelenség igazságot tenni. Nincs jó és rossz fél, mindkét oldalon történnek túlkapások.

Erősen felzúdult a közvélemény, amikor február elején letartóztattak egy hétgyermekes orosz anyát, amiért telefonon jelentette az ukrán nagykövetségnek, hogy lakhelyéről az embereket Ukrajnába küldik. Bár akkor jobban foglalkoztak az asszony családi állapotával, mint a kelet-ukrajnai háborúban következetesen tagadott orosz részvétel esetleges újabb bizonyítékával, jelenleg az ukránok is hasonlóan érzékenyek a hazaárulással kapcsolatban.

Ruszlan Kocaba ukrán bloggert egy januárban készült videó miatt ítélte két hónap elzárásra az Ivano-Frankivszk körzeti bíróság. A Petro Porosenkónak címzett felvételen a mobilizáció megtagadására szólított fel, mondván: maga az ország még nem is hirdetett statáriumot. „Inkább ülnék börtönben, mintsem polgárháborúba menjek megölni, vagy segíteni megölni a keleten élő honfitársaimat. Még ha máshogy is gondolkodnak, vagy azt hiszik, hogy a kijevi kormány nem rendelheti őket alá” – idézte szavait a Harkivi Emberjogi Csoport honlapja (khpg.org). Kocaba azt is elmondta, hogy szinte nincs orosz katonai erő Donbasszban, és hogy helyi fickók ölnek meg más helyi fickókat.

A körülbelül 12 perces felvétel megjelenése után házkutatást végzett a rendőrség a férfi lakásán, de tényleges hazaárulásra utaló jeleket nem talált. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mégis előállította hazaárulás és a hadsereg törvényes tevékenységének akadályozása vádjával.

Az ügy miatt sok újságíró, emberjogi szervezetek és a Független Média Unió is kritizálja Kijevet, a szabad véleménynyilvánításra hivatkozva. Az Amnesty International ukrajnai részlege még nyilatkozatot is kiadott, amelyben lelkiismereti fogolynak nevezik Ruszlan Kocabát.

Ukrajnában egyébként szintén nem ez az egyetlen aggályos letartóztatás. A szentpétervári Nyevszkie Novosztyinak és az Orosz Föderációs Hírügynökségnek dolgozó ukrán Andrij Zaharcsukot például február 12-én tartóztatták le, megint csak hazaárulás miatt. Miközben nem csak hogy nem találtak a vádat alátámasztó bizonyítékokat, de az ukrán jog sem tiltja, hogy egy újságíró külföldi ügynökségnek dolgozzon.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez