Lecserélik arany wc-iket az orosz gazdagok

Mintha múlóban lenne a rendszerváltás újgazdagjainak ízléstelen rongyrázása. Az orosz gazdagok lakásaiban is inkább a használhatóság kap nagyobb teret a barokkos giccs helyett. Kérdés, hogy mindez az idő múlása, vagy a nyugati szankciók miatt van így?

Az arany wc és a hatalmas hall nem kötelező tartozéka már az orosz luxuslakásoknak, derül ki a Barkli ingatlanközvetítő legfrissebb oroszországi felméréséből. Míg az 1990-es évek posztszovjet kapitalista „Vad Keletén” legalább 300-400 négyzetméteres lakásban laktak a szupergazdagok, ma már négy szoba 100-150 négyzetméteren is elfér.

A rendszerváltás üzletembereinek új generációja annyira gyorsan gazdagodott meg, hogy nem volt ideje vagyonához igazítani az ízlését. A sokszor zsúfolt társbérleti szobából kiszabaduló gazdagok megalomán igényeit boldogan teljesítették az ingatlankereskedők.

A mára kifejlődött arányérzék miatt azonban már nem szívesen szórják pénzüket márvány padlóra és antik szobrokra. Sokkal fontosabbá vált számukra a használhatóság, amit a nyugati szankciók miatt kialakult gazdasági helyzettel is összefüggésbe hoz Jekatyerina Fonarjova, a Barkli értékesítési igazgatója a The Moscow Times cikkében. Jelenleg lényegesen olcsóbb fenntartani egy 100 négyzetméteres lakást, átlagosan havonta 12.000 rubelért (körülbelül 70.000 Ft.), mint húsz évvel ezelőtt egy 400 négyzetméteres, gótikus mini kastélyt.

A cikk az ingatlanadó változásaival árnyalja tovább a képet. Januártól a 300 négyzetméternél nagyobb lakások tulajdonosai számára az adó 2, a kisebbeknek pedig 0,1-0,3 százalékkal növekszik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez