Annak ellenére, hogy Bolívia jórészt továbbra is csirke-, sertés- és a marhahúst fogyaszt, az elmúlt években a tevefélék lassan, de biztosan afféle gasztronómiai hídfőállást alakítottak ki az ország húsevőinek menüjén. A korábban a szegények értéktelen eledeleként megvetett lámahús fogyasztása az elmúlt években szolid, 14%-os emelkedést mutatott, amely folyamat egy sor kedvező körülmény együttállásának köszönhető.
A tevefélék nem véletlenül menetelnek rendületlenül a nemzetközi hírnév felé, mint egészséges és ízletes proteinforrások. A kutatók ugyanis rámutattak, hogy a láma- és alpakahús amellett, hogy rendkívül tápláló, egy sor olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely e jószágokat igen vonzóvá teszi a helyi és a külföldi séfek számára is. A lámák és alpakák húsa százalékos arányban jóval több fehérjét tartalmaz, mint a disznó-, a marha- vagy a csirkehús, arról nem is beszélve, hogy a tevefélék izomszövetei közötti vékony zsírrétegek nem befolyásolják károsan a fogyasztók koleszterinszintjét.
Bármilyen furcsán is hangzik, a nagyközönséget éveken keresztül az a rendkívül egyszerű és meglehetősen ostoba tévhit tartotta vissza a lámafogyasztástól, miszerint a tevefélék húsa magas százalékban szennyeződhet trichinellózissal. Ez pedig gyakorlatilag kizárt, mivel a lámák és az alpakák a sertéssel szemben csakis növényi táplálékot fogyasztanak.
Az előírásoknak megfelelő húsláma tenyésztése az elmúlt néhány évben futott fel igazán, köszönhetően annak, hogy a bolíviai vidékfejlesztési minisztérium – helyesen felmérve a tenyésztők és a piac igényeit – átfogó programot indított a tevefélék tenyésztésének, feldolgozásának és értékesítésének támogatására. A vidékfejlesztési tárca Vale (Valorización de la Economía Campesina de Camélidos) néven külön projektet indított a teveféléket tenyésztő paraszti gazdaságok támogatására, amely lévén szélesebb választékban és magasabb minőséget képviselő termékek kerültek a piacra. Oruro megye Turco városkáját a Vale projekt keretében külön a lámafélék feldolgozására szánt vágóhíddal és csomagolóüzemmel is felszerelik, nagyot lendítve a szárnyait bontogató iparág fejlődésén.
Az egyszerű tőkehús mellett a kereskedelmi forgalomban is megjelentek a magasabb hozzáadott értéket képviselő áruk, olyanok, mint a lámakolbász, vagy éppen az andoki táplálkozás egyik legősibb alapanyaga, a láma-charque, azaz a napon szárított, sózott lámahús. Lassan, de biztosan a helyi ételkülönlegességeket kereső ínyencek és a turisták asztalára is egyre gyakrabban kerül grillezett lámahús, esetleg a másik andoki gasztro-ikonnal, a quinoával körítve, az egykor lenézett láma-charque pedig manapság már a gyökereit újra felfedező latin-amerikai magas konyha egyik legbecsesebb hozzávalójává avanzsált.
A láma és az alpaka nemzetközi marketingjéért is sokat és sikeresen lobbizott Bolívia, aminek eredményeként az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete 2016-ot a Tevefélék Nemzetközi Évévé nyilvánította, és nem is véletlenül.
A tevefélék tenyésztésére épülő iparág kistermelői keretek közötti felfuttatása ugyanis fenntartható gazdasági alternatívát kínál az andoki vidék és lakói számára. A láma és az alpaka ősidők óta a térség őslakos népeinek fő haszonállataként központi szerepet játszik a helyi paraszti gazdaságokban, arról nem is beszélve, hogy az Andok mindenesének tenyésztése, szemben a behurcolt juhokkal például alig ró terhet az amúgy szegényes magashegyi élőhelyekre. A Vale-projekt keretében a szaktárca arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a lámatenyésztés felfuttatásával párhuzamosan a helyi gazdák kötelezettséget vállaljanak a hagyományos andoki élőhelyek – nevezetesen a magashegyi rétek – megőrzésére és fenntartható hasznosítására.
Egy szó mint száz, ne ódzkodjunk a lámától: ha esetleg egy perui vagy bolíviai kirándulás során lehetőségünk akad rá, mindenképpen rendeljünk egy ízes lámakolbászt, tegyünk egy próbát a nevezetes andoki charque-kánnal, kérjünk bátran közepesen átsült alpakasteaket, ugyanis a tevefélék fogyasztásával biztos, hogy nem fogunk mellé, sőt, igazi gasztro-időutazásban lehet részünk Bolívia címerállatának megízlelésével.