Fojtogató valóság: itt a Pussy Riot új videója

Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! – Lihegte utolsó szavait az illegális cigaretta kereskedelemmel vádolt afroamerikai Eric Garner az őt fojtogató fehér rendőrnek. Az esetet a hírhedt orosz Pussy Riot énekelte meg.

„A zsarnokság társadalmában élünk, ahol az emberek sokkal kényelmesebben érzik magukat áldozatként, ahelyett, hogy kiállnának magukért.” Marilyn Manson megállapítása nem igaz Maria Aljohinára és Nagyezsda Tolokonnyikovára, a Pussy Riot punkegyüttes két tagjára, akiket két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítéltek 2012-ben, mert  punk imával tiltakoztak Vlagyimir Putyin ellen a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. Szabadulásuk (2013. december 23.) óta szélesebb körben folytatják az elnyomás elleni harcot.

A Youtube-ra feltöltött legújabb daluk címe: Nem kapok levegőt! A klip Eric Garner és mindazok tiszteletére készült, akik Oroszországtól az Egyesült Államokig, világszerte szenvednek az állami terrortól, akiket tönkretett a kormányok által támogatott erőszak, és azoknak a politikai foglyoknak és tüntetőknek, akik az utcán harcolnak a változásért.

Eric Garner tavaly júliusban hunyt el New Yorkban, miután a vele szemben eljárást folytató egyik rendőr egy, egyébként tiltott, fojtó mozdulattal a földre szorította. A hatgyermekes afroamerikai apát illegális cigarettaértékesítéssel vádolták. A túlsúlyos, 43 éves férfi asztmás volt és miután 11-szer ismételte el a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt. Az egyébként fehér rendőr ellen nem emeltek vádat. A döntést tíz nappal azután hozták meg, hogy Fergusonban zavargásokhoz vezetett egy hasonló eset.

A videoklipben Maria Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova az orosz rohamrendőrök egyenruhájában fekszik a földön, miközben élve eltemetik őket. A film elején a valóban létező Russzkaja Veszna (orosz tavasz) összegyűrt narancssárga cigarettásdobozát mutatja a kamera. A Russzkaja Veszna kifejezéssel azokat jelölik, akik támogatják Oroszország agresszív politikáját Ukrajnával szemben. A dal végén Eric Garner utolsó szavait hangzanak: „Kérem, csak hagyjanak békén. Én mondtam az utolsó alkalommal, kérem, csak hagyjanak békén. Kérem, kérem, ne érjen hozzám. Ne érjen hozzám. Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt! Nem kapok levegőt!”

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez