Állami olajos korrupció – Kolumbiában is

Az USA-ban is vizsgálat zajlik a kolumbiai olajvállalat megvesztegetési ügyében.

Az ügy dimenziói messze nem érik el a brazil állami olajcég, a Petrobras korrupciós botrányáét, de azért kínos a kolumbiai kormány számára. Olyannyira, hogy a kolumbiai elnöki hivatal külön közleményt adott ki. Ez hangsúlyozza, hogy a kolumbiai ügyészség az USA hatóságaival szoros együttműködésben mindent megtesz az ügy felderítéséért és a bűnösök felelősségre vonásáért. Az El Tiempo című bogotai lap nyert némi betekintést az ügyészségi vizsgálatba. 2010-ben az Ecopetrol, a 87 százalékban állami tulajdonban lévő kolumbiai olajcég pályázatot irt ki egy lelőhely kiaknázására. Az aspiránsok között volt a Petro Tiger nevű cég, amely az USA-hoz tartozó Virgin-szigeteken van bejegyezve. Végül a Petro Tiger kapta a 39 millió dolláros megbízást. De már akkor sokan tudni vélték, hogy a Petro Tiger akkori igazgatója Joseph Siegelman lefizette az Ecopetrol egyik magas beosztású vezetőjét.

A szóbeszéd szerint David Duran 335 ezer dollárt kapott. Eltelt négy év, mire a kolumbiai elnöki hivatalhoz annyi információ jutott el, hogy feljelentést tegyen az ügyészségen az Ecopetrol és a Petro Tiger ellen. Ennek hatására az illetékes amerikai hatóságok is nyomozni kezdtek. David Duran a kolumbiai olajvállalati vezető, aki a 335 ezer dolláros kenőpénzt kapta, már nem az Ecotpetrol munkatársa és persze tagadja a megvesztegetés vádját. Az Ecopetrol, mint cég most az „áldozat szerepében” azt a benyomást igyekszik kelteni, hogy az időközben távozott David Duranon kívül senki nem tudott a kenőpénzről.

Ami finoman fogalmazva valószínűtlen. Ami eddig kiderült az összegek nagyságáról, eltörpül a Petrobras-botrány és egyéb „nagypályás” latin-amerikai korrupciós ügyekben repkedő milliók és százmilliók, sőt milliárdok mellett. A kolumbiai politikai vezetés számára mégis kínos, hiszen az egyik legnagyobb állami vállalatról van szó. Kolumbia Latin-Amerika negyedik legjelentősebb olajtermelője Venezuela, Mexikó és Brazília után, napi 1 millió hordós termeléssel.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez