Nyomul az Uber: újabb egymilliárd dolláros tőkeemelés

Erről tájékoztatta a Tőzsdetanácsot Travis Kalanick, az Uber főnöke. Honnan az új egymilliárd dollár? A stratégiai partnertől, a kínai Google-tól, a Baidutól.

Dől a pénz az Uberhez, amely forradalmasítani akarja a városi közlekedést, és nemcsak azt. Decemberben már végrehajtott egy nagy tőkeemelést (2,8 milliárd dollár), januárban pedig a new yorki tőzsde óriása, a Goldman Sachs szállt be 1,6 milliárd dollárral. Párhuzamosan rohamtempóban nő a cég tőzsdei értéke is: júniusban még csak 17 milliárd dollár volt, decemberben már 40. Kevesen sokat nyertek ezen. Például a Google, amely 2013-ban 3,5 milliárd dollárért vásárolt Uber részvényeket. Ma ez 12-szer annyit ér, mint a vásárláskor.

Nem véletlen a nagy siker: az Uber, amely 2009-ben indult San Franciscóban, ma már 54 állam 277 városában jelen van. A cég Latin-Amerikában és Ázsiában nyomul elsősorban. Ázsián belül a világ két legnépesebb országa a fő célpont. Csakhogy Kína és India nem könnyű piac. A hazai taxitársaságok védekeznek az Uber ellen, amely a földbe döngölte a taxisokat San Franciscóban. Háromszor akkora forgalmunk van ott, mint a többi taxitársaságnak összesen- dicsekedett a céget menedzselő alapító atya, Travis Kalanick. Indiában egy Uber sofőr megpróbált megerőszakolni egy női utast. A hölgy San Franciscóban fordult bírósághoz, hogy nagyobb legyen a felhajtás, és persze a kártérítés. Az Uber azonnal közölte: a jövőben szigorúan átvilágítják a sofőröket nemcsak az USA-ban, de Indiában is. Kínában más a gond: a konkurencia. Az Alibaba is belevágott a városi logisztikai üzletbe. Tavaly az Alibaba volt a legnagyobb új tőzsdei kibocsátás New Yorkban.

Az Uber nem hátrál, hanem nyomul előre: a cél a teljes városi logisztikai piac. Ha öt perc alatt rendelhetek egy autót, akkor öt perc alatt nagyon sok mindent rendelhetek- összegzi az új stratégiát az Uber főnöke, akinek a cége újabb egymilliárd dollárral lett gazdagabb- ezúttal Kínából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez