Kinevezték a Secret Service új igazgatóját

Barack Obama döntése alapján a Belbiztonsági Minisztérium Joseph Clancyt nevezte ki a Secret Service élére. A többek között az elnök és más magas rangú politikusok személyes védelmét is ellátó szolgálatot eddig ideiglenesen vezette Clancy, miután elődje tavaly ősszel lemondott.

A Secret Service munkáját számos kritika érte az utóbbi időben. Tavaly szeptemberben egy férfi átmászott a Fehér Ház kerítésén és egészen az épület ajtajáig jutott, mire fel tudták tartóztatni. A hasonló biztonsági mulasztások miatt a szolgálat első női igazgatója, Julia Pierson októberben távozott posztjáról.

Clancy az 1980-as években került a Secret Service-hez, és három elnök alatt dolgozott Washingtonban. Obama megválasztása után ő volt az elnök személyes védelméért felelős részleg vezetője. 2011-ben visszavonult, és a világ egyik legnagyobb médiavállalatánál, a Comcastnál lett biztonsági főnök. Pierson lemondása után kérték fel, hogy ideiglenesen vezesse ő a szolgálatot.

Az új vezető kinevezésére javaslatot tevő független bizottság korábban azt javasolta, hogy külsős személyt válasszanak a megbízatásra, mert a szervezet nagyon belterjessé és szűk látókörűvé vált. A bizottság véleménye szerint ez elősegítené a szolgálat működésének hatékony felülvizsgálatát és az érdemi változtatások végrehajtását. Ezt a tanácsot végül az elnök nem fogadta meg, de a Fehér Ház szerint Clancy tekintélye és hitelessége garancia rá, hogy véghezviszi a bizottság által is javasolt reformokat.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez