Az indiai diplomácia csodafegyvere

Egy 29 éves indiai férfi bekerült a Guinness rekorderek közé miután 1500 aszana gyakorlatot hajtott végre 40 óra alatt Hong Kongban. Indiában a jóga ügyekkel foglalkozó minisztérium gratulált, és hangsúlyozta: a jóga India egyik legfontosabb exportcikke.

Több mint húszmillió amerikai jógázik rendszeresen vagyis igyekszik a testét és a lelkét a többezres éves szabályok szerint karbantartani. Ezek az emberek az indiai világfelfogás misszionáriusai. Indiának mindössze 900 diplomatája dolgozik a követségeken, jógázni viszont több száz millió ember szokott. A jóga a maga sajátos világfelfogása révén Indiát olyan országokban is népszerűvé teszi, ahol az emberek jelentős része azt sem tudja pontosan, hogy hol van India. Az ország sok évezredes történelmével és kultúrájával végképp nincsen tisztában.
Narendra Modi miniszterelnök maga is minden nap jógázik és ennek köszönheti, hogy jó formában van bár már elmúlt 65 éves. Miután tavaly tavasszal megnyerte a választást az egyik első dolga volt a jóga ügyekkel is foglalkozó minisztérium létrehozása. Amikor India kormányfője felszólalt az ENSZ közgyűlésében, akkor javasolta: legyen a jógának is világnapja.
Persze a jóga tisztaságának őrzői kicsit sokallják ezt a nagy felhajtást. Ők azt hangsúlyozzák, hogy a jóga célja a világtól való elvonulás, az elmélkedés, a test és a lélek harmóniája. Ez nem épp a Guiness rekordok világa. De Delhiben is tudják, hogy a modern világ a teljesítmény kultuszára épül. Ezért is üdvözölték, hogy egy indiai fiatalember bekerült a Guiness rekordok könyvébe azzal, hogy 1500 ászana gyakorlatot hajtott végre 40 óra alatt Hong Kongban.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez