Szabálysértés lett az eltitkolt HIV-fertőzöttségből

A New York-i fellebbviteli bíróság gondatlan veszélyeztetéssel vádolná azt a férfit, aki eltitkolta HIV-fertőzöttségét szexuális partnere elől. Bár korábban bűncselekménynek minősült, ha valaki tudatában volt annak, hogy hordozza a halálos kórt, az egyre jobb kezelési lehetőségeknek köszönhetően bizonyos esetekben csupán szabálysértésről van szó.

A döntés során azzal érveltek, hogy a vádlott, Terrance Williams nem rosszindulatból vagy a fertőzés átadásának céljából titkolta el betegségét, így nem lenne indokolt bűncselekménnyel gyanúsítani, annak ellenére, hogy partnere elkapta tőle az AIDS-et okozó vírust. Ha bűncselekménnyel vádolták volna a férfit és bűnösnek találják, akár hét évet is kaphatott volna, így viszont legrosszabb esetben is csak egy évet fog ülni.
A tárgyaláson elhangzott, hogy négy vagy öt szexuális aktus során kevés eséllyel fertőzi meg egy HIV-es személy a másikat. Az ezt követő AIDS esetleges kialakulására és az általa okozott halálra pedig igen kevés esély van. Jelenleg legalább 20 különböző gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre a betegség kezelésére, melyek segítségével szinte teljesen ártalmatlanná tudják tenni a vírust.
Bár valóban rengeteget javult az HIV-fertőzöttek ellátása és a legtöbb esetben hosszú, és többnyire tünetmentes életet élhetnek, azért így is végtelenül komoly következményei vannak. Egyfelől az ember örökké hordozni fogja a vírust, mellyel másokat betegíthet meg, illetve mindig ott van az esély, hogy a gyógyszerek nem képesek sikeresen visszaszorítani a potenciálisan halálos betegséget.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez