Vonzza a csalókat a fekete férfi tragédiája

Eric Garner családjához halála óta alig jut el valami abból a pénzből, ami a számos „jótevő” által szervezett gyűjtésen összejön. Az adományok több online kezdeményezésen keresztül érkeznek a férfi özvegyének és gyerekeinek a javára, de ezek közül csak néhánynak a szervezője áll tényleges kapcsolatban velük.

Eric Garner tavaly vesztette életét, amikor egy rendőr fényes nappal, a nyílt utcán fojtófogással próbálta levinni a földre. A dulakodás közben többen is segédkeztek lefogni a nagytermetű, de ártalmatlan afroamerikai férfit. A technika használatát mellesleg a rendőrség már korábban betiltotta. Az áldozat ráadásul nem volt semmilyen veszéllyel a rendőrökre nézve, és teljesen együttműködött, amikor azok feltartóztatták.

A színesbőrűekkel szemben elkövetett más hasonló rendőri visszaélések következtében hatalmas tiltakozás indult az Egyesült Államokban. Ezt csak tovább fokozta, amikor kiderült, hogy nem vádolják meg a rendőrt, aki megfojtotta Garnert, annak ellenére, hogy az egészről videofelvétel készült. A fekete férfi a tragikus esemény alatt végig azt ismételgette, hogy „nem kapok levegőt”. A tiltakozási hullámnak később ez lett az egyik jelmondata.

Azóta az interneten 19 különböző adománygyűjtő akciót indítottak Garner családjának megsegítésére. Ezeken több tízezer dollár gyűlt össze. Ebből a pénzből viszont semennyi nem jutott még el hozzájuk. Egy-két esetben a család vagy az ügyvédjük kapcsolatban van a gyűjtés szervezőjével és csak a megfelelő módszert keresik, hogy az összegyűlt pénzt eljuttassák a számukra. A többi kezdeményezésnél viszont egyértelműen csalásról lehet szó.

Eric Garner lánya úgy nyilatkozott, szomorú, hogy egyes emberek az apja nevével akarnak pénzt csinálni, és komolyan fontolgatják, hogy jogi útra terelik az ügyet.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez