Oroszország egyiptomi közvetítéssel szállít fegyvereket a líbiai nacionalistáknak

A nemzetközi közösség által elismert líbiai al-Táni kormány nemcsak egy nemzetközi katonai beavatkozásért, hanem a fegyverembargó feloldásáért is könyörög, hogy sikeresen fel tudja venni a harcot az iszlamisták ellen. Oroszország hajlandó fegyvert szállítani Tobruknak, mégpedig Egyiptom közbenjárásnak köszönhetően.

A kétnapos egyiptomi körútján  Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozott: egy február 9-i megbeszélésen jelen volt a líbiai – pontosabb Abdullah al-Táni vezette – kormány katonai főparancsnoka Abdulrazek al-Nadúri is. Egy váratlan és előre be nem jelentett látogatásról volt szó, amellyel kapcsolatban először sem Kairó, sem Moszkva és sem pedig Tobruk nem nyilatkozott.

Majd két héttel a találkozó után az al-Monitor – egyiptomi diplomáciai forrásokra hivatkozva – azt állította, hogy a líbiai kormány hivatalosan is fegyvereket kért Moszkvától, hogy harcolni tudjanak a szélsőséges milicisták ellen. Nadúri pedig már alá is írta az erről szóló szerződést. Ezenfelül a lap szerint nem pusztán a fegyvervásárlásban merül ki az orosz segítség: Moszkva ígéretet tett arra vonatkozólag is, hogy támogatni fogja az észak-afrikai ország biztonsági helyzetét javítását célzó határozatokat, akár egy katonai intervenciót is.

Ezt a líbiai hadsereg szóvivője, Ahmed al-Miszmári is elismerte: „Oroszországgal még 2011 előtt több milliárd dollár értékű fegyvervásárlási szerződést közöttünk. Ezt Moszkva nem szállította le, mivel a polgárháború kezdetén megszavazta a Kadhafi-rezsimet sújtó fegyverembargót. Most azonban már szükségünk van ezekre a fegyverekre, mivel a nemzetközi közösség nem hajlandó segíteni a szélsőségesek elleni harcban.” A líbiai fegyverimporttal kapcsolatos nemzetközi tilalom még mindig érvényben van, ami rendkívül megnehezíti az Iszlám Állam és egyéb szélsőséges csoportok elleni harcot.

Egyiptom szintúgy támogatja a „nemzeti kormány és hadsereg” felfegyverzését, sőt Kairó megpróbál közvetítőként fellépni Tobruk és Moszkva között. Miután lefejezték a 21 egyiptomi kopt keresztényt Tripoli partvidéken, az egyiptomi vezetés szinte mindent megtesz azért, hogy egy katonai beavatkozást hajtsanak végre Líbiában és legyőzzék a szélsőséges milíciákat. Ezzel együtt véget akarnak vetni a líbiai fegyverembargónak is: „Miközben a militánsok folyamatosan kapják a fegyvereket és lőszereket Katarból, Szudánból, Törökországból, addig nekünk azzal kell beérnünk, ami hátramaradt Kadhafi idejéből.” – jegyezte meg egy név nélküli líbiai katonai forrás,aki szerint egy nemzetközi közösség határozottabb fellépése nélkül akár évtizedekig elhúzódhat a líbiai káosz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez