“Imádhatod úgy is istent, hogy nem ölöd meg a szomszédot!”

Erről szól a Timbuktu című film címadó dala. A film, amely az iszlamista fanatizmust gúnyolja ki, 7 első díjat kapott a francia film gálán. A mauritániai Abderrahmane Sissako lett az év rendezője Franciaországban. A Timbuktu jelölt az Oscar díjra is.

Hat héttel a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után 7 Cézárt szerzett a Timbuktu című film / a Cézár /César/ a francia Oscar díj. A film rendezője a mauritániai Abderrahmane Sissako. Mali északi részét egy időre elfoglalták a fanatikus dzsihád harcosok. Timbuktu ezen a területen fekszik, itt volt az AQIM főhadiszállása. Az AQIM az al Kaida észak-afrikai szervezete. Érvényben volt a saria: karokat és lábakat vágtak le, hűtlen asszonyokat köveztek meg. Ezzel a középkori vallási felfogással száll szembe a Timbuktu című film.
A rendező megköszönte Franciaországnak, hogy lehetővé tette az ő filmes fejlődését és ennek a filmnek az elkészítését. “Franciaország egy nagyszerű ország, amely szembeszáll a borzalommal!”- hangsúlyozta a mauritániai filmrendező, aki a párizsi merényletekre illetve az azt követő nagy terrorizmus elleni felvonulásra utalt. Párizsban mintegy négymillió ember vonult az utcákra, hogy tiltakozzon az iszlamista terror ellen.
Franciaországban mintegy ötmillió muzulmán él. A terrorelhárító szolgálat szerint 1-2% lehet közöttük terror szimpatizáns. Közülük is csak nagyon kevesen választják a terrorizmus útját. De mind a három merénylő francia állampolgár volt hat héttel ezelőtt, és körülbelül 3000 francia fiatal harcol a Kalifátus katonái között Szíriában és Irakban.
Franciaországban most megpróbálják meggyőzni a muzulmán fiatalokat arról, hogy az iszlamista terror zsákutca. Ezért kapott oly nagy elismerést a Timbuktu című film és annak címadó dala, mely arról szól, hogy Imádhatod istent úgy is, hogy nem ölöd meg a szomszédot!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez