Újra Szíriában épül Szulejmán sah sírja

Törökország bejelentette, hogy megtalálta az ideális nyughelyet Szuljemán sahnak, s nem messze a határtól már neki is fogtak az építkezésnek. Csakhogy ismét akad egy komoly probléma: az új emlékmű is a határ szíriai oldalán épül.

A szíriai-török határtól 200 méterre, a kurd YPG (népi milícia) fennhatósága alatt lévő területen fogtak hozzá az építkezésekhez. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök arra hivatkozik, hogy az adott terület a nemzetközi szerződések értelmében szintén a török állam fennhatósága alá tartozik. Arra figyelmeztette a szíriai válságban szemben álló feleket, hogy ha bárminemű támadás éri az objektumot, az Törökország elleni katonai akciónak minősül, és komolyabb  válaszcsapást eredményezhet majd Ankara részéről.

Damaszkusz tiltakozott a tegnapi akció ellen. A szíriai állami televízióban felolvasott közlemény szerint a török kormány értesítette ugyan az isztambuli szíriai konzulátust arról, hogy egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum őrségének kimenekítését és a síremlék elszállítását tervezi, de azt nem várta meg, hogy Damaszkusz beleegyezését adja a művelethez. Ráadásul az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács és a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) tudott az akcióról, sőt maga Haled Hudzsa – az SZNT vezetője – ismerte el egy sajtótájékoztatón, hogy segítséget nyújtottak a törökök katonáknak a hadműveletben.

Február 22-én, vagyis tegnap hajnalban Törökország szárazföldi katonai akciót hajtott végre Szíria területén. Ankara senkitől sem kért engedélyt vagy támogatást az akcióhoz, de az Egyesült Államok által vezetett terrorellenes koalíció tagjait tájékoztatta a művelet megindításáról. A hadműveletben körülbelül 572 katona, 100 katonai jármű, köztük 39 harckocsi vett részt, amelyeket pilóta nélküli gépek és felderítő repülőgépek kísértek.

Az akció során sikeresen kimenekítették Szíriából azt a 38 török katonát, akik 2011 óta őrizték Szulejmán sah sírját. A mauzóleumot szintén magukkal vitték. Nem került sor semmiféle összecsapásra, sem a szíriai hadsereggel, sem az iszlamistákkal, de a török hadsereg szerint egy török katona életét vesztette, balesetben.

Az észak-szíriai Aleppó tartományban, a török határtól negyven kilométerre fekvő, hétszáz éves  mauzóleum már régóta komoly vita tárgya volt Szíria és Törökország között. Az Oszmán Birodalmat megalapító I. Oszmán szultán nagyapjának, Szulejmán sahnak a sírja egy 1921-es, Franciaországgal aláírt szerződés szerint “török tulajdon”, és azóta Ankara pár tucatnyi díszőrséget állomásoztatott ott.

A 2011 óta tartó szíriai fegyveres konfliktusban többször került veszélybe ez a török enkláve. 2012-ben Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök fenyegette meg Szíriát és Bassár el-Aszad szíriai elnököt. „Minden olyan katonai akció az emlékhely közelében, amely veszélyezteti annak állapotát, Törökország és a NATO elleni bűncselekménynek számít, és nem marad következmények nélkül.” Később  Ankara megnövelte a területen szolgálatot teljesítő katonák létszámát, mivel tavaly, a Kobáne kurd település ellen indított ostrom során az Iszlám Állam nevű terrorszervezet körbevette a mauzóleumot is, és félő volt, hogy a dzsihadisták felrobbantják azt.

Ugyanakkor komoly belpolitikai felzúdulást keltett Törökországban, amikor tavaly az interneten elterjedt egy elégé vitatott eredetű török hangfelvétel:  a Youtube videómegosztó oldalra olyan lehallgatott beszélgetést töltöttek fel, amelynek témája az volt, hogy miképp lehetne “nemzetközileg igazoltan” megtámadni Szíriát. A felvételen négy török politikus beszélt egymással: Ahmet Davutoglu külügyminiszer, Hakan Fidan, a hírszerzés vezetője, Feridun Szinirlioglu külügyi államtitkár és Jaszar Güler, a tábornoki kar helyettes vezetője. A külügyminiszter szerint a hadseregnek meg kell védenie a Szíríában található török emlékművet – Szulejmán sah sírját, amely hivatalosan a török állam részét képzi –, ezért be kell vonulni az országba. A hangfelvétel eredetisége nem bizonyított, de ugyanakkor nyugtalanító, hogy még Erdogan sem tagadta, hogy sor került egy szíriai intervencióval kapcsolatos megbeszélésre.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez