89 gyereket raboltak el Dél-Szudánban

Az ENSZ információ szerint felfegyverzett csapatok raboltak el összesen 89 gyereket az ország északi részén fekvő Malakal nevű városból.

A városban egy olyan tábor működik, ahol az országban zajló harcok miatt otthonukat elhagyni kényszerült menekülteket helyezik el. Az UNICEF szerint az egyelőre azonosítatlan fegyveresek házról házra mentek és minden, 12 évesnél idősebb gyereket elhurcoltak.
Nem ez lenne az első eset, hogy felmerül a régióban a gyerekkatonák toborzása. Egy héttel korábban a Human Rights Watch állította azt, hogy az országban harcoló kormánypárti csapatok és a velük szemben álló lázadók is gyerekeket fegyvereznek fel és küldenek ütközetbe. A helyi kormány persze cáfolta a jogvédő szervezet állításait.
Dél-Szudán jelenleg a világ legfiatalabb állama, még 2011-ben nyerte el függetlenségét Szudántól. A fegyveres konfliktus 2013-ban kezdődött, miután az elnök, Salva Kiir meggyanúsította korábban elbocsájtott helyettesét, Riek Machar-t, hogy az puccsot tervez a kormány ellen.
Machar bár elutasította a vádat, hadsereg toborzásába kezdett, az ezt követő vérengzések során 1,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát és jelenleg 2,5 millióan nem jutnak megfelelő mennyiségű minőségű ételhez.
Az ENSZ szerint az elmúlt év során akár 12 ezer gyerekkatonát is beszervezhettek az országban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez