Népszerű miniszter a korrupció elleni hadjárat élén

Libanonban az egészségügyi tárca vezetője már négy hónapja küzd a visszaélések ellen – nem eredménytelenül.

 

Az egyik eredmény az, hogy a 42 éves Wael Abou Faour (a fotón középen) az ország legnépszerűbb politikusa. De négy hónapja zajló küzdelmének sok egyéb konkrét eredmény is van. Ezekről számolt be az AFP hírügynökségnek adott interjúban. Faour elmondta, hogy a költségvetési kiadások 25 százalékát az egészségügy kapja. Például a kórházak is bőkezű állami juttatásokban részesülnek. Csakhogy ennek a pénznek a jelentős része magánzsebekbe vándorol. A nyilvántartásban rengeteg a csalás. Faour egy hajmeresztő példával illusztrálja a hétköznapi „üzemvitelt”. Két hónapon át számolták el, három kórházban is, egy Ahmed Farid nevű beteg kezelését. Csakhogy: Ahmed Farid már régen halott volt, de ezt nem jelentették be, viszont adataival, háromszorosan is visszaéltek.

A harc másik fő területe az élelmiszerbiztonság: a minisztérium nyilvánosságra hozta a vendéglők és a szupermarketek szégyenlistáját. Vagyis megjelent a sajtóban, figyelmet felkeltő tálalában, hogy melyik étterem konyhájában találtak patkányokat, vagy melyik szupermarket raktárában foglaltak le lejárt élelmiszereket. A visszaélésekhez persze más szektorok segítsége is kell. Faour ezt is konkrét példával illusztrálta: a vámhatóság fedezett fel egy 19 tonnás csempészett rákszállítmányt. Lefoglalták az árut, amelyről aztán az egészségügyi vizsgálat kiderítette, hogy romlott, káros az egészségre. Pár nap múlva ugyanez a szállítmány mégis csak feltűnt a piacokon. Wael Abou Faour ténykedése nyomán már sok nagymenő ügyeskedő szélhámos bukott le, került börtönbe. Korábban ez elképzelhetetlen volt, mert a nagy svindlik mögött mindig volt politikai támogatás is, az elkövetők érinthetetlenek voltak.

A Transparency International szerint Libanonban a hazai össztermék 15 százalékát teszik ki a különböző csúszó pénzek, vagyis Libanon a világ egyik legkorruptabb országa. Amikor itt, nem is olyan régen még háború zajlott, az élni vagy meghalni kérdés volt a legfontosabb. Emellett eltörpült a korrupció. De ma már a a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a libanoniak 71 százaléka korrupciót tartja az ország legfőbb bajának. Ezért nem reménytelen az egészségügyi miniszter harca. Igaz látszanak a korlátok is, hiszen ugyanezen felmérés szerint a megkérdezettek 50 százaléka kész arra, hogy némi pénzadománnyal segítse elő ügyes-bajos dolgai elintézését.(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez