Aláírták az amerikai-török egyezményt a szíriai fegyveres ellenzék kiképzéséről

Már hónapok óta folyt az egyeztetés az amerikai és a török vezetés között, hogy véglegesítsék azt a szerződést, miszerint közösen képeznének ki fegyvereseket a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) számára. Ugyanakkor Ankarának és Washingtonnak néhány dologban még mindig nem sikerült megegyeznie, s bizony még mindig komoly és eléggé nyugtalanító kérdéseket vet fel a program.

Február 18-án John Bass amerikai nagykövet és a török külügyi államtitkár, Feridun Sinirlioglu írta alá azt a szerződést, mely szerint közösen képeznek ki fegyvereseket a Szabad Szíriai Hadsereg számára. A török kormány „fontos lépésnek” nevezte a szerződés megkötését nem csak a szíriai, több mint négy éve tartó polgárháborúban, hanem az amerikai-török kapcsolatok fejlődésében is.

Márciustól egy anatóliai bázison, nem messze Kirsehir nevű településtől veszi majd kezdetét az FSA fegyvereseinek kiképzése. Az Egyesült Államok 400 katonai tanácsadót és kiképzőt – köztük a különleges alakulatokból – bocsát a program rendelkezésére. Az amerikai kongresszus 500 millió dollárt tett félre erre a programra és körülbelül 5000 mérsékelt fegyverest kívánnak kiképezni a projekt időtartama alatt.

Nem csak kézifegyvereket és modern kommunikációs eszközöket kapnának a leendő katonák, hanem járműveket is: páncélozott Toyota Hi-Luxat géppuskával, tankelhárító rakétával vagy aknavetővel felszerelve. Az Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcra készítené fel a leendő, mérsékeltnek tartott katonákat, de Törökország azt szeretné, ha Bassár el-Aszad rendszere ellen is bevethetőek lennének a kiképzett FSA egységek. Meylut Cavusoglu török külügyminiszter szerint addig nem lehet sikeres a „kalifátus” elleni harc, amíg meg nem buktatják „a szíriai rezsimet, amely létrehozta ezt az erőszakos, iszlámellenes szervezetet”.

Ezenfelül problémát jelent az is, hogy egyelőre nem tudni, kik vesznek részt a programban, mely „brigádokat” fogják kiképezni, ugyanis a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nem más, mint különböző ideológiájú, hátterű és célokat kitűző harci egységek összessége. Habár Washington azt állította, hogy már „átvilágítottak 1200 mérsékelt felkelőt” Törökországban, Katarban és Szaúd-Arábiában, de ez korántsem jelenti azt, hogy a leendő  fegyveresek között nincs szélsőséges nézeteket valló. Elemzők szerint arra sincs garancia, hogy akiket kiképeznek, azok később nem állnak át az iszlamisták vagy terroristák oldalára. Tavaly szeptemberben például az Iszlám Állam terrorszervezetnek fogadott hűséget az egyik legjelentősebb, az amerikaiak által is támogatott FSA csoport, a Szíriai Forradalmi Front. Több brigád pedig – például a Davood – kivált a szervezetből, és “szabadúszóként” folytatták tovább a harcot, szinte mindenki ellen.

Sőt a Wall Street Journal azt közölte, hogy Washington azt tervezi: az FSA és a most kiképzett harcosok is „rendelhetnek” majd amerikai légicsapást az ISIS állásaira. Azonban a cikk szerint ez igencsak kockázatos lépés, mert mi van akkor, ha nem a dzsihaidstákra, hanem a szír kormányerőkre küldik az amerikai légierőt?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez