New York korábbi polgármestere megkérdőjelezte Obama hazafiasságát

Rudy Giuliani, az Egyesült Államok legnagyobb városának korábbi első embere igen nagy port kavart múlt heti nyilatkozatával, amelyben azt mondta, hogy szerinte „Obama nem szereti Amerikát.” Ennyire súlyos kijelentést még az ellenzéki párt részéről sem szoktak tenni az elnök ellen.

A 68 éves Giuliani 1994 és 2001 között volt New York polgármestere, tehát a 2001. szeptember 11-i terrortámadás idején is ő irányította a várost. Sokat tett azért, hogy a tragédia után az emberek könnyebben vissza tudjanak térni korábban megszokott életükhöz. Ekkor ragadt rá az „Amerika polgármestere” elnevezés.

A közéletből később sem tűnt el. 2008-ban megpróbálta megszerezni a republikánus elnökjelöltséget, végül sikertelenül. Jelenleg rendszeres szereplője a konzervatív Fox News csatorna különböző műsorainak. A média által felkapott kijelentését is először itt próbálta magyarázni, de ekkor még nem vonta azt vissza.

Az ominózus mondatok, mellyel Obama hazafiasságát kérdőjelezte meg, egy republikánus rendezvényen hangzottak el: „Tudom szörnyű, hogy ezt kell mondanom, de nem hiszem, hogy az elnök szeretné Amerikát … Nem úgy lett nevelve, mint maguk vagy én, márpedig én úgy nőttem fel, hogy szeressem ezt az országot.”

Giulianit nagyon sokan támadták az elhangzottak miatt, és végül engedett a nyomásnak: egy, a Wall Street Journalban megjelent véleménycikkben tulajdonképpen visszavonta a meglehetősen szélsőséges állítását, hogy végre mindenki túlléphessen az ügyön. Ebben leírta, hogy sosem kívánta megkérdőjelezni az elnök hozzáállását az országhoz, vagy azt, hogyan érez iránta. Ahogy írja: „Arra próbáltam mindössze rávilágítani, hogy amit mond, illetve amit tesz az negatív hatással van a közhangulatra, és ez végső soron rontja a megítélését.” Véleménye szerint Obamának sokkal többet kellene dicsérnie az amerikai nemzet kivételességét, és nem kéne kritizálnia a történelmét, ezzel is élesen elkülönítve az olyan országoktól, amelyek terrorista szervezeteket támogatnak.

A republikánusok közül többen elhatárolódtak Giuliani korább kijelentésétől. Szerintük Obama nem vezeti jól az országot, és rossz döntéseket hoz, de a hazaszeretetét nem kérdőjelezik meg. Tulajdonképpen ezt az álláspontot tükrözi a volt polgármester visszakozása is. Marco Rubio szenátor szintén nem vonja kétségbe az elnök motivációját, a médiát viszont annál inkább bírálta, amiért ennyire felkapták az ügyet. Többek között azt is kikérte magának, hogy milyen alapon kell személy szerint neki vagy bárki másnak magyarázkodnia egy olyan kijelentés miatt, amit egy másik republikánus tett.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez